SURADNICA EKONOMSKOG INSTITUTA

Milinovićeva reforma je parcijalna, rezultat upitan

28.04.2010 u 09:44

Bionic
Reading

Znanstvena savjetnica Ekonomskog instituta Maja Vehovec kaže da je Milinovićeva zdravstvena reforma parcijalna, s neizvjesnim rezultatom o kojem će ovisiti daljnji zahvati u tom sektoru

Prema njenom mišljenju, unatoč mjerama štednje u sustavu zdravstva ostaje brdo troškova uzrokovanih neefikasnošću sustava, piše Novi list.

'Čak i ako nam se čini da je ušteda od 200 milijuna kuna mala ušteda, ona je dobra ako je opravdana sa stajališta efikasnosti i ciljeva javnog financiranja zdravstvenog osiguranja. U prihvaćanju takve mjere imamo više problema s povjerenjem radi li se o toj razini ušteda koja je navedena, jer podatke ne možemo provjeriti, kao i s osjećajem da se previše štedi na populaciji nezaposlenih, siromašnih i socijalno ugroženih. Nismo sigurni da su se uštede napravile na drugim vrstama troškova, uzrokovanih sustavom', upozorava Vehovec.

U Milinovićevom prijedlogu posebno se ističu uštede zbog suvišnih radnih mjesta i dvostrukih kapaciteta, ali nisu dovoljno vidljivi učinci reorganizacije na povećanje kvalitete zdravstvenih usluga za pacijente, smatra Vehovec, za koju je ovo 'parcijalna reforma, o čijem uspjehu ovise daljnji reformski zahvati'.