NOVA IGRAČKA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Milinovićev državni tajnik provozao novi službeni Mercedes E 250 CDI

14.04.2011 u 11:48

Bionic
Reading

Novi skandal u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi: ministar Darko Milinović u ožujku je nadopunio vozni park MZSS-a automobilom Mercedes E 250 CDI čija puna cijena iznosi 66.151,68 tisuća eura! U automobilu je viđen državni tajnik za zdravstvo Dražen Jurković, ali naravno, ne isključujemo da se novim atraktivnim vozilom ne koriste i drugi visokorangirani djelatnici Ministarstva

Automobil je kupljen preko Ureda za središnju javnu nabavu Vlade RH, koji je na naš upit odgovorio da je natprosječno skupa limuzina kupljena 'u okviru postupka javne nabave automobila putem operativnog leasinga s ostatkom vrijednosti, provedenom u 2010. godini'.

Prema Uredu, MZSS je tada iskazao potrebu za nabavom jednog automobila više srednje klase, a temeljem provedenog otvorenog postupka javne nabave odabrana je ponuda ponuditelja ALD Automotive d.o.o. koji je u ponudio automobil Mercedes E 250 CDI. Automobil je isporučen u ožujku ove godine, a ugovor o operativnom leasingu sklopljen je na četiri godine.

Visina mjesečnog leasing obroka, stoji u dopisu Ureda, iznosi 1.378,16 eura, a otplaćivat će je očito MZSS.

Međutim, Ured za središnju javnu nabavu, osnovan s ciljem potpune kontrole zakonitosti postupaka javne nabave, nije odgovorio zbog čega je država smatrala da je upravo Mercedes vrijedan 66 tisuća eura najpovoljniji automobil više srednje klase koji se za potrebe Ministarstva mogao kupiti sredstvima poreznih obveznika.

Na naš zahtjev da iznesu sve relevantne podatke o postupku nabave limuzine za MZSS, Ured nam je predočio jedino dokumentaciju o uvjetima natječaja, bez podataka tko se sve javio na njega i kakve su bile ostale ponude.

No, prilično je jednostavno utvrditi da u kategoriji više srednje klase automobila postoji cijeli niz modela, od Citroena c 5, Opela Insignia, preko Škode Superb i ostalih, koji su više od dvostruko jeftiniji od kupljenog Mercedesa.

Ovo, dakle, ne govori samo o rastrošnosti MZSS-a u vremenu velike deklarativne štednje u zdravstvu i cijelom javnom sektoru, nego otvara sumnju u zakonitost provedbi postupaka javne nabave koje provodi Vladin Ured za središnju javnu nabavu.

Iz MZSS-a ni nakon dva dana nismo uspjeli dobiti odgovor zašto je i za koga trebao Mercedes, no neslužbeno se doznaje da ga vozi državni tajnik za zdravstvo Dražen Jurković