JOVANOVIĆ PROZIVA

'Milinović zbog Medikola mora podnijeti ostavku!'

04.04.2011 u 14:36

Bionic
Reading

'Tražimo ostavku direktora HZZO-a, dr. Strizirepa, cijelog Upravnog vijeća HZZO-a na čelu s predsjednikom, dr. Jurkovićem, koji je ujedno državni tajnik, te naravno – najodgovornijeg za funkcioniranje zdravstva, ministra i potpredsjednika Vlade, dr. Milinovića', rekao je danas u Rijeci SDP-ov saborski zastupnik, doc. dr. sc. Željko Jovanović

Razlog je, kaže, aktualna afera Medikol, kojom je drastično poljuljano povjerenje u zdravstveni sustav, ugroženo javno zdravstvo u korist privatnog i omogućen privatni monopol na štetu javnog zdravstva i državnih

bolnica, kao i sumnjivo pogodovanje privatniku i onemogućavanje konkurencije u izboru modela transparentnog javno-privatnog partnerstva.

Tvrdi da je i slučajnom namjerniku jasno da Strizirep nije donio nijednu ključnu odluku bez Jurkovića, a Jurković bez Milinovića, te da licemjerne izjave Milinovića i Strizirepa o tome da iz KBC-a Rijeka nikada nije stigao zahtjev za kupnju PET/CT uređaja, nakon dopisa koji je HZZO uputio KBC-u Rijeka, a u kojem stoji da se uz ministrovo znanje naređuje KBC-ima Rijeka i Osijek da što prije u suradnji s Poliklinikom Medikol započnu s realizacijom tog projekta, samo potvrđuju tezu da Ministarstvo zdravstva i HZZO nisu htjeli dozvoliti konkurenciju privatnog i javnog sektora, već da su pogodovali jednom privatniku na štetu državnog sektora ili drugih potencijalnih ulagača kroz model javno-privatnog partnerstva.

'Zato postoji nedvosmislena politička odgovornost po članku Ustava 115, a u posao USKOK-a ne želim se miješati', izjavio je Jovanović, uvjeren da će, po već objavljenim informacijama, USKOK u ovom slučaju imati itekako puno posla.

Poruku 'Bez djelovanja danas, sutra nema lijeka' -  kojom se ove godine obilježava Svjetski dan zdravlja - Jovanović je metaforički iskoristio za savjet aktualnoj hrvatskoj Vladi u cjelini, a posebno u resoru zdravstva.

'Bez djelovanja, i to hitnog, odmah i danas, sutra više doista neće biti lijeka za sve bolesniji zdravstveni sustav u Hrvatskoj', rekao je Jovanović, ponovo upozorivši da će zdravlje, ukoliko se nastavi 'Milinović – Jurković - Strizirep trend', postati roba, ali samo za bogate građane koji će se liječiti u privatnim klinikama, dok će državne bolnice postati ubožnice.

Spomenuti HDZ-ov trojac, prema njegovim riječima, postao je uzrok predinfarktnog stanja javnog zdravstva - započelo je s Hebrangom te se nastavilo s Ljubičićem i Bergmanom, a intencija posljednjih dviju vlada HDZ-a je sve veće i veće financiranje zdravstva izravno iz džepova građana.

'Posljednjih sedam godina uveli su nam administrativne takse ili porez na bolest, uveli su 20-postotne participacije, dvije liste lijekova, uveli su i to da naši umirovljenici ponovno plaćaju zdravstvene doprinose ili porez na starost, zatim takozvano dopunsko zdravstveno osiguranje koje ne pruža nijednu dodatnu ili dopunsku uslugu, nego samo omogućava da se osnovne zdravstvene usluge koriste bez participacija. To je čista prisila – uzmi ili ostavi!', drži Jovanović, dodajući da se ministar Milinović ponaša kao ministar financija, a ne zdravstva.

Napominje da se SDP zalaže za moderno europsko zdravstvo - za solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno zdravstvo - a da HDZ-ov ministarski trojac radi sve suprotno, što je nedopustivo.