MINISTAR PROTIV STRUKE

Milinović ustraje na spornom zakonu o umjetnoj oplodnji

16.06.2009 u 12:04

Bionic
Reading

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović rekao je kako je protiv velikih izmjena zakonskoga prijedloga o medicinski potpomognutoj oplodnji te da se ne slaže s oporbom u ocjeni da je taj zakonski prijedlog diskriminirajući jer zabranjuje zamrzavanje zametaka i dopušta liječenje neplodnosti samo osobama koje su u braku.

Riječ je o vrlo složenu zakonu koji otvara niz vjerskih i etičkih pitanja, i u kojemu god obliku da ga se donese, sigurno je da će biti onih koji s njim neće biti zadovoljni, ocijenio je ministar.

Stručnjaci smatraju da je Zakonom o medicinski potpomognutoj oplodnji Vlada otvorila 'sivu zonu' u kojoj je sljedeći na redu Zakon o pobačaju.

'Ovo je samo nacrt zakona koji je pripremilo ministarstvo zdravstva i vidjet ćemo što će donijeti saborska rasprava. Ja sam protiv neke velike promjene tog zakona', rekao je ministar na novinarski upit hoće li taj prijedlog biti promijenjen s obzirom na to da su protiv njega osobe iz struke, oporba i nevladine udruge.

'Struka je konzultirana dok je nacrt zakona sastavljan', istaknuo je ministar, dodavši kako po njegovim obavijestima ni struka ni javnost nisu protiv. Ministarstvo zdravstva odbija, međutim, otkriti tko je pripremi tekst Zakona o medicinskoj oplodnji. Oni koji su upoznati sa zakonskim rješenjima o humanoj reprodukciji u Europi zaključuju da je Ministarstvo prepisalo talijanski zakon, no previdjelo je činjenicu da ga je Italija u međuvremenu ukinula, jer se njime, zapravo, destimulirala 'umjetna oplodnja'.

S druge strane, većina stručnjaka je u svojim javnim nastupima istaknula kako nisu bili konzultirani kad je zakon sastavljan te da su zgroženi njegovom rigidnošću te pretpostavljaju da će isti dovesti do 30-postotnog opadanja broja djece rođene uz medicinsku pomoć.

Za SDP-ovu ocjenu da će to biti najkrući zakon u Europi, Milinović je rekao kako SDP za četiri godine, koliko je bio na vlasti, nije imao hrabrosti predložiti taj zakon.
'Javna rasprava o tom zakonu traje već 15 godina i nitko nije imao hrabrosti predložiti nekakav njegov nacrt, osim SDP-a kad je prešao u oporbu. Dok je bio na vlasti, nije imao za to hrabrosti', rekao je ministar i dodao kako to govori o kakvu je složenu zakonu riječ.


Ustvrdio je da zakon dira niz vjerskih i etičkih pitanja i, bez obzira na njegov konačan oblik, sigurno je da s njim neće svi biti zadovoljni.

Klub zastupnika SDP-a ocijenio je kako je prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je predložilo ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, rigidan, te uskraćuje pravo na roditeljstvo brojnim parovima koji ne mogu imati djecu. SDP je nezadovoljan što tim zakonskim prijedlogom nije dopušteno zamrzavanje zametaka, već samo jajnih stanica i spermija, te se žena stoga mora podvrgavati dodatnim traumatiziranjima u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Također liječenje neplodnosti, kako ga predviđa prijeporni zakon, odnosi se samo na osobe koje su u braku što je, kako ističu u SDP-u, nedopustivo.