SPOMENKA AVBERŠEK:

'Milinović se trebao prvi cijepiti!'

03.12.2009 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek rekla je na današnjoj konferenciji za novinare da se ministar zdravstva Darko Milinović zbog vjerodostojnosti trebao prvi cijepiti protiv tzv. "svinjske gripe" i potpisati suglasnost kojom prihvaća terapijski postupak, jer je on 'prvi čovjek' u zdravstvu.

"Ja se neću cijepiti protiv 'svinjske gripe' zato jer se bojim. Ali vrlo rado ću prepustiti tu dozu cjepiva svom resornom ministru da ne bi oštetio druge", kazala je Avberšek. Dodala je da se redovito cijepi protiv sezonske gripe, ali da nikada nije morala potpisati formular prije cijepljenja. "Zašto mi nije ponuđen taj formular kada sam se cijepila protiv sezonske gripe", upitala je.

Smatra da je ministar Milinović trebao transparentno pokazati da to cjepivo ima "jedan rizik, ali ne takav (velik) rizik", pa da se prvi cijepi.

Avberšek nedopustivim smatra da su se nabavile doze cjepiva koje imaju deset doza i ako se one ne potroše u roku od 24 sata bacaju se u smeće, čime se u smeće bacaju i novci poreznih obveznika.

Nedopustivim smatra da se odgovornost zbog slabog odaziva građana na cijepljenje prebacuje na novinare i zdravstvene djelatnike.

Avberšek je upozorila i da će izmjenom Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju korisnici zdravstvenih usluga iz brdsko-planinskih, otočkih i područja od posebne državne skrbi ostati bez prava nadoknade troškova prijevoza, a čime bi se uštedjelo 65 milijuna kuna godišnje. "To je nedopustivo i neozbiljno", rekla je naglasivši da je proračun zdravstva za 2010. manji za oko 390 milijuna kuna od čega je 340 milijuna kuna namijenjeno primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Avberšek je izrazila nezadovoljstvo prijedlogom Zakona o radu po kojem bi trudnice, samohrane majke i dojilje bile oslobođene noćnog rada samo ako liječnik ustanovi da bi se mogla nanijeti šteta trudnici ili plodu, odnosno da je neophodno da majka doji dijete. Istaknula je da su i stručnjaci potvrdili da 50 posto noćnog rada trudnica izravno utječe na prijevremeni porod i spontani prekid trudnoće.