REFORMA SOCIJALNE SKRBI

Milinović se naljutio zbog curenja informacija

14.09.2010 u 13:56

Bionic
Reading

Broj korisnika socijalnih pomoći bit će smanjen, ali tako da je neće dobivati oni koji ne bi trebali, dok će neki od onih kojima je nužna možda dobiti i veći iznos od sadašnjeg

Najavio je to potpredsjednik Vlade te ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović prigodom boravka u Varaždinu gdje se susreo s čelnicima Varaždinske županije i Grada Varaždina, a prije toga je obišao i Opću bolnicu čija će se kirurgija, kako je dogovoreno, proširiti na temelju novog ugovora.

'Netko od 40 članova povjerenstva za pripremu novog Zakona o socijalnoj skrbi iznio je u javnost djelomice netočne podatke o budućim kriterijima za primanje socijalne pomoći, kao što je vlasništvo nad stanom od 35 kvadrata. Upravo zbog ovakvih dezinformacija to je povjerenstvo raspušteno, a djelatnici ministarstva nastavljaju pripremati novi zakon po kojem će da socijalnu pomoć dobivati oni kojima je doista potrebna, a neće biti ni mogućnosti dupliciranja s drugim oblicima pomoći', najavio je ministar.

Upravo zbog toga curenja dezinformacija, kako je dodao Milinović, nije ustrojeno povjerenstvo za reformu zdravstvenog sustava koju provode djelatnici MZS-a.

'Reforma zdravstvenog i sustava socijalne skrbi ne zaostaju niti će zaostajati. Neće se smanjiti tempo ni u idućoj predizbornoj godini. Oko toga smo vrlo jasni. Reforma zdravstvenog i sustava socijalne skrbi ide i u predizbornoj godinu jer one jamče bolje i stabilnije sustave koji su nužni za kvalitetnije pružanje usluge građanina', ustvrdio je Milinović upitan o zaostajanju reforma, na što je upozorio predsjednika Ivo Josipović

S tim u vezi upozorio je da će sadašnja vlada do kraja svog mandata okončati kategorizaciji i akreditaciji bolnica o kojoj se priča o već dvadeset godina.

'Doneseni su pravilnici za kategorizaciju bolnica, a varaždinska po njima ne bi treba ništa izgubiti, štoviše trebala bi razvijati programe koji jamče veću razinu zdravstvene zaštite. Za spajanje županijskih bolnica zasad nema potrebe, kao što je bio slučaj u Zagrebu, a s nastavkom reforme vidjet će se hoće li se takva potreba stvoriti', istaknuo je Milinović zahvalivši domaćinima na potpori zdravstvenoj reformi.