kriza vlasti

Milinović nakon propalog pokušaja izgasavanja proračuna: 'Sasvim je jasno da me HDZ želi maknuti'

02.07.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Ostavka Darka Milinovića na mjesto ličko-senjskog župana, kako je sam rekao, 'ne dolazi u obzir'. 'Meni bi bilo lakše pobjeći i otići u Sabor, ali to bi bilo neodgovorno prema biračima', komentirao je Milinović situaciju oko nedonošenja proračuna županije i njegovu suradnju s premijerom Andrejem Plenkovićem dodajući kako je spreman na kompromis ako je on u interesu Ličko-senjske županije

'Ako se HDZ nastavi ovako neodgovorno ponašati prema žiteljima Ličko-senjske županije i ako naša županija nastavi biti slučaj, bit će izbora. Ja i sada čvrsto vjerujem da će prevladati razum', odgovorio je ličko-senjski župan Darko Milinović gostujući na N1 na pitanje očekuju li Ličane izvanredni izbori.

Dodao je kako s HDZ-om i koalicijskim partnerima nije niti jednom sjeo i razgovarao o proračunu, ali je voljan to napraviti. Samatra kako je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti jasno kako je u pozadini svega njegovo micanje.

'Ali cilj ne može biti micanje jednog čovjeka, nauštrb 250 milijuna kuna iz europskih fondova. Ako HDZ izazove na ovakav način nove izbore ne može pobijediti, to je sigurno', smatra Milinović koji se nedavno susreo i s premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim je, kako je rekao, razgovarao dosta dugo te su otvorili razne teme.

  • +6
Darko Milinović Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ako nakon sastanka s premijerom, Kuščević izađe van i kaže da izbori nisu potrebni, ne bih rekao da su im izbori u interesu. Iz tih izjava ja isčitavam da iz toga pokušavaju iznaći modalitete kako pobljšati proračun i ja sam spreman sjesti sa svima i razgovarati o tome', ponovio je još jednom.

Ostavka za njega ne dolazi u obzir niti će ju, kaže, podnijeti. Spreman je na kompromis ako je on u interesu Ličko-senjske županije.

Sa Marijanom Kustićem, HDZ-ovim predsjednikom Ličko-senjske Županijske skupštine, otkriva, čuje se svako malo.

'Ali nije mi rekao u čemu je problem s proračunom. Taj proračun je sigurno razvojni, a može li biti razvojniji, sigurno može. Jučer nismo doznali što ne valja, samo su rekli da nije razvojni', rekao je Milinović koji 'ne zna gdje dolazi do pokvarenog telefona' u Ličko-senjskom HDZ-u.

Kaže da su svi za proračun, a kada dođe vrijeme da ga se treba izglasati, onda ništa.

'Ako se 10.7. ne donese proračun, ja ću aktivirati saborski mandat i kandidirat ću se ponovno za župana Ličko-senjske županije. Okupljam jedan novi tim ljudi. Valjda ima Boga, pa je onda došlo do ove situacije. No, ipak čvrsto vjerujem da će proračun biti donesem', poručuje Milinović koji će se, kaže, ponašati odgovorno prema Hrvatskoj i prema stanovnicima županije, a u Saboru će izreći svoj stav.

'Ono što se sad događa Andreju Plenkoviću. Vi znate moj stav, ja nemam nikakav problem pohvaliti njega', rekao je.

Na upit hoće li ministar uprave Lovro Kuščević podnijeti ostavku odgovara kako je percepcija da bi trebao otići.

'Ja tu opet nemam dlake na jeziku kada treba pohvaliti, ali pozdravljam što Plenković čvrsto stoji iza svojih ljudi. Ako je to sve papirnato u redu i ako tu nema nekih nečasnih radnji, i ja bih stao iz Lovre Kuščevića. Ali kažem, percepcija je bitna stvar u politici', zaključuje Darko Milinović.