POSIPANJE PEPELOM

Milinović: Mijenjat ćemo Zakon o umjetnoj oplodnji

02.09.2009 u 14:04

Bionic
Reading

Zdravstveni ministar Darko Milinović posuo se pepelom te priznao da se s premijerkom, koalicijskim partnerima i strukom vode razgovori o dijelovima Zakona o umjetnoj oplodnji koji bi se trebali promijeniti

Priznao je to dr. Darko Milinović nakon sastanka s ravnateljima bolnica i voditelja zavoda za humanu reprodukciju, pohvalivši se novinarima i da struka stoji iza njega. Još je na prošlotjednoj konferenciji za novinare tvrdio da promjena Zakona neće biti premda je i sama premijerka Jadranka Kosor obećavala da će ih ipak biti.

Novinarima je danas rekao da su ravnatelji i on na sastanku zaključili da Hrvatska mora educirati nove stručnjake za medicinsku oplodnju te uložiti u 'zanavljanje' opreme u ustanovama koje se koje se bave humanom reprodukcijom.

Četiri pravilnika o provedbi Zakona o umjetnoj oplodnji trebala bi biti gotova za tjedan dana, a trebali bi smanjiti poteškoće u administrativnom dijelu, to jest smanjiti na minimum broj dokumenata koje parovi moraju priložiti. Milinović je istaknuo da će se postupci medicinski potpomognute oplodnje financirati iz HZZO-a, a ne iz bolničkih budžeta, kao i u slučaju transplantacija.

Predsjednik Društva za humanu reprodukciju pri Hrvatskom liječničkom zboru dr. Velimir Šimunić rekao je da je bilo kakav zakon bolji nego nikakav, ali i da se mnogo toga u sustavu treba mijenjati jer smo ranije u medicinskoj oplodnji bili osmi na svijetu, a danas čak ni u regiji nismo lideri. Šimunić je naglasio da je cilj da se u Hrvatskoj četiri posto djece rađa zahvaljujući umjetnoj oplodnji, kako je to i u Danskoj koja se od Hrvatske ne razlikuje puno po broju stanovnika. Danas se samo dva posto djece kod nas rađa uz primjenu metoda umjetne oplodnje.

Na pitanje novinara što će biti sa 11.000 već zamrznutih zametaka, odgovorio je da se na njih se ne odnosi novi zakon jer ne može djelovati retroaktivno. Šimunić je pozvao parove koji su ranije zamrzli zametke da dođu po njih u kliniku i naprave još djece. Zameci onih koji to ne budu željeli neće se uništavati, nego će biti trajno pohranjeni.