OTKRIVENO TKO JE TOČIO BEZ RAČUNA

Milijune pod šatorom okretao Bandićev prijatelj, a onda njegova kći

20.12.2013 u 14:46

  • +10

Veliki šator na Trgu bana Jelačića zatvoren zbog tehničkih razloga

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Porezna inspekcija Ministarstva financija u utorak je zbog nepravilnosti u radu zatvorila dva šanka ugostiteljskom objektu koji je radio u šatoru na Jelačić placu. Tvrtka, na koju je registriran ugostiteljski objekt, kako doznajemo, nije izdavala račune, pa su joj inspektori zapečatili blagajne i zatvorili šank, zbog čega će se morati pronaći novi zakupac. Ono što do sada nije bilo poznato je ime tvrtke koja je vodila ugostiteljstvo u šatoru

A riječ je o tvrtki Adventus u vlasništvu Anite i Ivana Malinara te osnovanoj 19. studenog 2013. godine, svega dvanaest dana prije nego što će krenuti program u šatoru.

Anita Malinar
je kći Josipa Katića koji je u dobrim odnosima s vodećim ljudima iz Gradske uprave na čelu s Milanom Bandićem, a njegovo ime isplivalo je u javnost prije dvije godine, kada je otkriveno da je godinama držao ugostiteljstvo u šatoru za svega 82 tisuće kuna za nekoliko mjeseci najma.

'Da, to je tvrtka moje kćeri, ali ne znam zašto bi vas to trebalo zanimati. Ne želim govoriti o tome', kratko nam je poručio Katić.

Prije dvije godine, kada se otkrilo da Katić za sitan novac dobiva šator, Grad je odlučio promijeniti pravila igre pa je dao Obrtničkoj komori Grada Zagreba da raspiše natječaj. Na njemu je s ponudom od 815 tisuća kuna pobijedio Catering Kvatrić u vlasništvu Euroadrije.

Katić
je, doznajemo od nekoliko izvora, i lani bio u šatoru, a ušao je i ove godine, premda je Grad ponovno mijenjao pravila igre. Naime za 2013. nije bilo natječaja, već je Koncertna direkcija Zagreb bila zadužena za prikupljanje ponuda za najbolje sadržaje u šatoru.

'Na osnovi dobivenih ponuda, Vijeće Koncertne direkcije procijenilo je da je ponuda tvrtke Tvornica događaja za organizaciju sadržaja u šatoru bila najbolja i njoj je dan posao. Ima li Grad ove godine financijske koristi od šatora na Trgu, ja zbilja ne znam', kazao nam je Josip Nalis, ravnatelj KD-a Zagreb.

Sanja Baničević Medenica iz Tvornice događaja navodi da je Adventus dobio posao ugostiteljstva jer je njegova ponuda bila najbolja. Na upit koliko tvrtki im se javilo za taj posao, Baničević Medenica navodi da su u igri bile još četiri tvrtke, ali nije ih željela navesti.

Upitana jesu li se pri izboru tvrtke vodili i logikom da ona ima neko prijašnje iskustvo, odgovorila je potvrdno, a na našu opasku da tvrtka koja je osnovana dvanaest dana prije početka rada šatora ne može imati iskustvo, nastaje tajac, ali potom dodaje da su se vlasnici ranije bavili ugostiteljstvom.

Kako se dogodilo to da vlasnici s iskustvom ne izdaju račune, nismo uspjeli doznati jer se Malinar nije javljala na telefon.

Prije nego što je osnovala Adventus Anita Malinar bila je vlasnica ugostiteljskog objekta Gast na Zagrebačkom velesajmu, ugašenog ove godine.Otac Josip ima, također, na Velesajmu registriranu tvrtku Novi dvori koja već godinama drži jedinu kućicu s ugostiteljskom ponudom na Cvjetnom trgu.

Oko nje su se posljednjih godina lomila koplja jer kad bi se maknuli sve kućice i šatori, ona je nerijetko znala dočekati i proljeće.

Adventska kuća na Trgu, kako šator naziva Bandić, tako je ponovo došla u fokus javnosti imenom zakupca koji kao da je pretplaćen da se u njemu stalno nalazi i zarađuje stotine tisuća kuna za svega nekoliko mjeseci.

Ugostiteljsku ponudu u šatoru jučer kasno poslijepodne preuzela je tvrtka Svantevid.