NOVA SNJEŽNA OLUJA

Milijun Amerikanaca bez struje, kaos u prometu

06.02.2014 u 08:17

Bionic
Reading

Posljednja u nizu zimskih oluja u srijedu je donijela obilni snijeg na sjeveroistoku SAD što je poremetilo kopneni i zračni promet i dovelo do pomanjkanja soli potrebne za čišćenje cesta

Više od milijun kućanstava i poslovnih objekata ostalo je bez struje na sjeveroistoku zemlje nakon što je tijekom noći pao obilan snijeg praćen olujnim vjetrom. Najteže pogođena država bila je Pennsylvania u kojoj je u jednom trenutku bez struje ostalo 849.000 korisnika, a do četvrtka iza ponoći taj broj smanjio se na njih 625.000. Većina ih je bila u Philadelphiji.

Diljem SAD-a bilo je otkazano oko 2900 letova, a loše vrijeme je posebno teško pogodilo zračne luke u New Yorku i Bostonu gdje je otkazana skoro polovica letova. Guverneri New Yorka, New Jerseya i Pennsylvanie proglasili su izvanredno stanje, a guverneri Massachusettsa i Connecticuta izjavili su da zbog lošeg vremena neki državni zaposlenici neće morati doći na posao. Dužnosnici u New Yorku i New Jerseyu upozorili su i da je počelo ponestajati kamene soli koja se koristi za čišćenje cesta. "Imamo manjak soli na nekim dijelovima države, prije svega u New Yorku i na području Long Islanda, jer je ove sezone već bilo puno snijega", rekao je na konferenciji za novinare guverner New Yorka Andrew Cuomo. Susjedni New Jersey izvijestio je o sličnom manjku soli za čišćenje cesta.

Snježna oluja poharala SAD