BIJESNI RONČEVIĆ

'Miličević ne laže, ali ne govori istinu'

30.03.2010 u 10:07

Bionic
Reading

U nastavku suđenja u slučaju Kamioni svjedočio je glavni inspektor HV-a Jozo Miličević, koji je svojom inspekcijom otkrio cijelu aferu te teretio nekadašnjeg ministra Berislava Rončevića

Glavni inspektor HV-a, general bojnik Jozo Miličević prvi je put o aferi Kamioni govorio pred javnosti, i to kao svjedok na Županijskom sudu u Zagrebu. U ranijim pokušajima da sve objasni pred novinarima sprečavala ga je direktna naredba ministra obrane.

Rekao je da je tim inspektora koji je vodio Ivan Kozlica nadzirao Sektor za ugovaranje i nabavu te da tamo nije pronašao ugovor o kupnji spornih kamiona. Načelnica Sektora Ojdana Žužul rekla mu je da je sve vezano uz kupnju i drugi natječaj za kupnju kamiona u uredu pomoćnika ministra.

Miličević je rekao da je pokušao doći do spornih dokumenata jer su inspektori primijetili niz nepravilnosti prilikom kupnje i veliku razliku između cijena i količina kupljenih kamiona. On je pri tome više puta kontaktirao s tadašnjim ministrom obrane i danas optuženim Berislavom Rončevićem koji mu je tada rekao 'da je sve u redu, da nemaju što tu tražiti, da je vojna policija i VOA sve provjerila te da je sve gotovo'. Svjedok je inzistirao na dokumentima jer nije mogao zatvoriti nadzor nad sektorom bez traženih dokumenata.

Inspektori su, usprkos svemu, sastavili djelomično izvješće samo o kupnji spornih kamiona na osnovi dokumentacije koju su imali, zbog čega su navukli bijes bivšeg ministra na sebe.

Kada je vidio to izvješće, Rončević je bijesan nazvao Miličevića i rekao da je cijelo izvješće netočno i tendenciozno. Miličević je u tom trenutku vozio pa mu je rekao da ne može razgovarati te je dogovorio sastanak s Rončevićem.

Na sastanku mu je Rončević ponovio da onoga tko je sačinio izvješće treba smijeniti i izbaciti iz sustava, a da izvješće treba baciti, posvjedočio je Miličević. 'Napravi što sam ti rekao i bit ćeš zadovoljan i sve će biti u redu', rekao je tada Rončević.

Budući da je Miličević stao iza svojih inspektora, Rončević mu je zaprijetio da će ga smijeniti i rekao: 'Ministarstvo ne treba nestručne ljude koji će rušiti Ministarstvo i Vladu.'

Miličević je nakon svega ipak bio degradiran, a prema njegovom iskazu, i ostali inspektori koji su radili na slučaju.

Krešimir Vilajtović
, odvjetnik bivšeg ministra Rončevića, pokušao je dokazati da Miličević nije imao pravo po članku 13. Zakona o obrani nadzirati ministra. Tome se svjedok, naravno, usprotivio. Odvjetnik Vilajtović je također, ispitujući svjedoka, postavio premisu da on nije bio žrtva mobinga tadašnjeg ministra obrane, kao što se želi prikazati, jer je posljednji put unaprijeđen u čin generala bojnika 1996. godine, što je mnogo prije nego je Rončević postao ministar, a ni nakon Rončevićeva razrješenja nije promoviran u službi.

Nakon završetka današnjeg ročišta Rončević se obratio novinarima optuživši Miličevića da je marioneta saborskog zastupnika SDP-a Nenada Stazića.

'Neću reći da Miličević laže, ali ne govori istinu. Cijeli njegov iskaz stvoren je u uredu Nenada Stazića koji je odjednom ušutio kad se pojavio slučaj Daimler', rekao je optuženi bivši ministar obrane Rončević.