SUMNJIVI POSJET

Miličević kod Josipovića uoči svjedočenja za 'kamione'

01.04.2010 u 09:31

Bionic
Reading

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik HV-a Ivo Josipović primio je generala Jozu Miličevića, jednog od ključnih svjedoka u procesu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, i to samo dan uoči njegova iskaza pred sudom

Istovremeno s Miličevićem u Uredu predsjednika bio je i SDP-ov zastupnik Nenad Stazić što je konsterniralo optuženog Berislava Rončevića koji tvrdi da se radi o nastavku političkih pritisaka na postupak protiv njega, piše Novi list

U Uredu predsjednika tvrde, pak, kako na sastanku nije bilo ni riječi o suđenju ali ne objašnjavaju o čemu su razgovarali.

– Predsjednik Republike Ivo Josipović je primio generala Miličevića na njegov zahtjev. Zastupnik Stazić također je bio u Uredu predsjednika na svoj zahtjev. Između posjeta generala i svjedočenja na sudu nema nikakve poveznice.

Ministar nije znao

Za Miličevićev posjet Predsjedniku Josipoviću nije znao aktualni ministar obrane, proizlazi iz odgovora Ureda predsjednika.
– Predsjednik RH je i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, te sukladnozakonu i svojoj ustavnoj poziciji za razgovore s pripadnicima oružanihsnaga nema ni potrebu ni obvezu izvještavati ministra obrane ni bilokoga drugoga – stoji u odgovoru Novom listu iz Ureda predsjednika.

O svjedočenju generala Miličevića nije bilo riječi na tim sastancima – ističe se u odgovoru iz Ureda predsjednika na naš upit o tome zašto je predsjednik primio Miličevića, i to dan uoči njegova svjedočenja pred sudom.

Nenad Stazić koji je, treba napomenuti, bio i predsjednik saborskog Istražnog povjerenstva o aferi kamioni pred kojim je također svjedočio general Miličević, nije želio komentirati posjet Uredu predsjednika ali je napomenuo kako su on i Miličević primljeni u odvojenim audijencijama.

Bivši glavni inspektor HV-a Miličević je, kako neslužbeno doznajemo, predsjedniku išao kako bi ga upoznao s problemima koje ima u MORH-u od dana kada je napisao službeni izvještaj o 'aferi kamioni' u kojem se tereti Rončevića za nepropisno postupanje i loš posao.

Miličeviću se, navodno, iz MORH-a prijeti da će ga se odmah po isteku stipendije u Americi, koja istječe u lipnju, promptno umiroviti.

– Miličević je želio vrhovnog zapovjednika upoznati sa svojim slučajem, s problemima koje ima od prvog dana kada je objavio svoje izvješće te o aktualnim prijetnjama umirovljenjem. To je sve – kaže naš izvor blizak generalu.

Optuženi bivši ministar Berislav Rončević o posjetu Miličevića i Stazića Josipoviću doznao je od novinara, te je tu informaciju dočekao sa konsternacijom i nevjericom. Smatra da se radi o pritisku na sud.

Šokiran sam! Ovo je prestrašno! Sad doista svašta mogu očekivati do kraja suđenja. No, barem se sada mogu pripremiti nakon što ste mi rekli da je Miličević dan prije svjedočenja u procesu, za koji imam pravo vjerovati da je politički montiran, bio kod predsjednika.

Iskreno sam vjerovao da će nakon 18. veljače i inaguracije novog predsjednika prestati politički pritisak na suđenje – prokomentirao je Rončević koji optužuje bivšeg šefa države Stipu Mesića da je »cijelo vrijeme vršio pritisak na pravosuđe izjavama: što se čeka, sve je tu jasno, to je kriminal velikih razmjera, netko će na dulje vrijeme u zatvor«.

Zbog sastanka s Miličevićem samo dan uoči njegova svjedočenja, Rončević zaključuje da se politički pritisak nastavlja i s predsjednikom Josipovićem.

Činjenicu da je s Miličevićem kod predsjednika bio i SDP-ov zastupnik Nenad Stazić, koji se s generalom-svjedokom najmanje tri puta sastao i u Saboru prije sjednica Istražnog povjerenstva za istragu o aferi kamioni, za Rončevića je krunski dokaz da je odlazak njih dvojice na Pantovčak bio povezan sa suđenjem protiv njega. Rončević je još na sudu, neposredno nakon svjedočenja Miličevića, tvrdio kako Stazić stoji iza generalovog iskaza.

– Užasno sam razočaran. Stazić je pripremio Miličevića za svjedočenje pred saborskim Istražnim povjerenstvom, a sad još i ovaj sastanak na Pantovčaku. Stvarno ne znam što bih više mislio – kaže Rončević.

Tvrdi kako nikada nije tražio Miličevićevo umirovljenje, samo poštivanje NATO standarda na tisuću vojnika – jedan general.

– Miličevića nisam spominjao u tom kontekstu. On je bio general-bojnik kad sam ja postao ministar obrane a to je još i sada. Ispada da njega svi tobože mrze. Da ga je Lucić negdje rasporedio tako bi i bilo, ali načelnik stožera nije to učinio – tvrdi Rončević.