PRESUDA U RIJECI

'Milicajci' iz 'SAO Krajine' osuđeni zbog mučenja civila

12.06.2012 u 13:41

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Rijeci danas su nepravomoćno u ponovljenom suđenju osuđeni Željko Šuput na četiri godine i Milan Panić na tri i pol godine zatvora zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom u Korenici krajem 1991. i početkom 1992. godine

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jasenke Kovačić utvrdilo je da su njih dvojica kao pripadnici specijalne postrojbe milicije u sastavu oružanih snaga samoproglašene SAO Krajine tukli i zlostavljali na druge načine zatočene Nikolu Nikolića, Milu Lukača i Pericu Bičanića.

Kako su imali slobodan pristup zatvoru u Korenici u kojem su se nalazili zarobljenici, Šuput i Panić su ih izvlačili iz ćelija te tukli šakama i nogama obuvenim u vojničke čizme. Šuput je dodatno tjerao Bičanića da pere automobile iako se zbog niske temperature voda smrzavala, prijetio mu se da ga može nekažnjeno ubiti i dopuštao drugim vojnicima da ga tuku, utvrdilo je sudsko vijeće.

Trojica zarobljenika zadobila su zbog toga brojne tjelesne ozljede. Oni i ostali zarobljenici držani su u zatvoru bez osnovnih higijenskih uvjeta, na hladnoći, bez dovoljno hrane i vode, utvrđeno je. Panić i Šuput se brane sa slobode a danas su bili na izricanju presude. U pritvoru su proveli oko godinu i 11 mjeseci od 2006. do 2008. godine.

Prvo suđenje njima dvojici na Županijskom sudu u Rijeci završeno je u listopadu 2008. godine kad su također proglašeni krivima i osuđeni na istovjetne zatvorske kazne kao i danas. No, Vrhovni sud je prihvatio njihove žalbe, ukinuo presudu i odredio da se suđenje ponovi. Županijsko državno odvjetništvo je u međuvremenu izmijenilo optužnicu - Šuputa i Panića isprva se teretilo za ratni zločin nad zarobljenim vojnicima, ali je utvrđeno da Nikolić, Lukač i Bičanić nisu sudjelovali u borbama niti su bili naoružani kad su zarobljeni, pa im se po izmijenjenoj optužnici sudilo za ratni zločin prema civilima.