tipična pravna zavrzlama

Miletić o presudi: Da budemo posve jasni, ovdje se radi o čistoj otimačini resursa istarskih općina i gradova

15.10.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Predsjednik IDS-a Boris Miletić, zajedno s istarskim gradonačelnicima iz redova te stranke, pozvao je u četvrtak državne vlasti da preispitaju odnos prema gradovima i općinama, a prije svega, prema državnoj imovini

Miletić je sazvao konferenciju za novinare nakon što je država zatražila natrag zemljište za koje je gradovima i općinama davno dala suglasnost da budu pravni slijednici imovine koja je bila upisana kao društveno vlasništvo.

"U ovom slučaju radi se o tipično hrvatskoj pravnoj zavrzlami koja traje već desetljećima, a čije posljedice mogu biti katastrofalne za ljude u Istri", rekao je Miletić te ustvrdio da je država, nakon tri desetljeća i brojnih izgubljenih sporova, sada našla vrlo domišljat način da se domogne šumskih i poljoprivrednih zemljišta na istarskom poluotoku.

"Da apsurd bude veći, a nepravda gora, država od gradova i općina traži i sve prihode ostvarene od raspolaganja tom imovinom", rekao je i dodao da je nedavno, u veljači 2020., Visoki trgovački sud potvrdio presudu Trgovačkog suda u Pazinu kojom je Republika Hrvatska postala vlasnik svih neizgrađenih nekretnina koje su bile u vlasništvu Grada Vodnjana".

Napomenuo je da sud u obrazloženju presude ističe kako je važno samo je li neko zemljište u trenutku stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu bilo izgrađeno ili neizgrađeno.

Drugim riječima, kazao je, svaka parcela na kojoj nije sagrađen objekt - vlasništvo je države, a ako je ta ista parcela u prošlosti prodana na javnom natječaju, onda su gradovi i općine u obvezi taj novac uplatiti državi.

Miletić: To je čista otimačina

"Da budemo posve jasni, ovdje se ne radi o tome da je država odlučila drugačije tumačiti zakon, već o čistoj otimačini resursa općina i gradova. Poznato je da svaka 'nazovi reforma' koju provodi država pada na teret gradova i općina. Sada je taj izrabljivački odnos zahvatio i zemljišta koja su već desetljećima u vlasništvu gradova i općina", ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Dodao je kako problem ne bi ni upola bio tako dramatičan da država čuva svoju imovinu, da ulaže u nju.

"Međutim, svi znamo što se događa s imovinom u vlasništvu države, a što s imovinom u vlasništvu lokalne samouprave - prve propadaju, a druge se stavljaju u funkciju razvoja", ocijenio je Miletić.

Smatra da država Istri uzima poljoprivredna i šumska zemljišta ne da bi ih oplemenila, nego da bi ih pustila da propadnu.

Tim potezom, ocijenio je, "država drastično poskupljuje i otežava svaku investiciju i izravno usporava razvoj Istre".

"Ponašanje države je apsurdno, iracionalno i štetno ne samo za Istru nego i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo", poručili su IDS-ovi gradonačelnici i istaknuli da bi takvom odlukom Istra ostala bez tisuća hektara.

"Radi se o pravnom sljedništvu, nitko nije nama ništa poklonio. Radi se o gospodarenju i vlasništvu nad imovinom koja se nekada zvala društvena imovina. Štete mogu biti neprocjenjive", zaključili su.