kandidat ids-a

Miletić : Idući mandat bit će sto posto održiv, zelen i odgovoran

04.05.2021 u 18:46

Bionic
Reading

Kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić predstavio je u utorak u Rovinju dio predizbornog programa koja se odnosi na zaštitu okoliša i upravljanje resursima te je ocijenio da je u Istri "održivi razvoj prioritet, način političkog i operativnog djelovanja, a ne prazna priča". Miletić smatra da će idući mandat biti sto posto održiv, zelen i odgovoran, a iz svojeg programa istaknuo je sedam točaka koje vode tome cilju, reciklirati 60 posto otpada te nastaviti razvoj učinkovitog sustava gospodarenja otpadom.

"Osigurat ćemo priključenost od čak 90 posto kućanstva na odvodnju te ćemo izgraditi uređaje za pročišćavanje nove generacije 2. i 3. stupnja u priobalnim gradovima i općinama. Time ćemo napustiti prvi stupanj pročišćavanja te maksimalno poštovati ekološke i energetske standarde gradnje i upravljanja", najavio je Miletić.

Dodao je kako će se "veliki iskorak napraviti u zaštiti i efikasnoj upotrebi vodnih resursa s ciljem smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži na 15 posto".

Govoreći o zaštiti zraka i zemlje, Miletić je najavio pošumljavanje Istre i sadnju više od šest tisuća stabala, ograničavanje uporabe kemijskih i ostalih toksičnih sredstava u poljoprivredi i smanjivanje prisutnosti invazivne divljači. Osim toga, rekao je kako namjerava zaustaviti divlju gradnju i jačati operativne mjere za održivi urbani razvoj Istre.

Na predstavljanju programa u Rovinju sudjelovao je i saborski zastupnik te kandidat za zamjenika župana Tulio Demetlika, koji je, na pitanje da komentira izjave predstavnika županijskoga HDZ-a po kojima je Vlada zaslužna za sve projekte u Istri, rekao kako je upravo suprotno. 

"HDZ se voli hvaliti rezultatima koje je postigao IDS. Danas kad izgovorite riječ Istra, onda se to povezuje s najuspješnijom regijom i s gradovima koji su najrazvijeniji u državi. Da je tako kao što HDZ-ovci tvrde, onda bi one regije i županije gdje je HDZ na vlasti bile najrazvijenije, a vidimo da su najzaostalije", ocijenio je je Demetlika.

Dodao je da je HDZ u Istri "samo pokazao da djelomično vraća ono što žitelji Istre uredno uplaćuju u proračun".

"Naše umijeće je da znamo pripremiti kvalitetne projekte kako bi, bez obzira tko bio na vlasti na državnoj razini, sredstva bila vraćena tamo gdje su i stvorena", poručio je Tulio Demetlika.