'DOBRI I LOŠI HRVATI'

Milas o izborima u BiH: Ova država jednostavno nema smisla. Dovoljno govori to što je Hrvatska 'space shuttle' u odnosu na nas

05.10.2022 u 14:37

Bionic
Reading

Doktor pastoralne teologije i socijalne etike i kolumnist Večernjeg lista Dalibor Milas bio je gost N1 Studija uživo i komentirao protekle izbore u Bosni i Hercegovini

Nakon ovih izbora se, kaže Milas za N1, nije ništa previše promijenilo.

“Postoji izreka – gdje prestaje logika počinje Bosna i Hercegovina i doista je to tako. Ovi su izbori još jednom pokazali da je BiH kao država vic od države, ako uzmemo u obzir nedavna događanja. Dovoljno nam govori podataka da je Hrvatska u odnosu na BiH space shuttle, a Hrvatsku inače ne uspoređujemo s razvijenim državama Europske unije.

  • +18
Izbori u BiH Izvor: EPA / Autor: ALEKSANDAR GOLIC

Ističe da su u priči oko izbora najporaženiji obični građani, koji nemaju pristup političkim sinekurama.

“Od ovih izbora su profitirali samo političari. Ova država jednostavno nema smisla, to je činjenica. Gledao sam kako se u javnosti u Hrvatskoj predstavljaju ovi izbori. Ispada da su u Predsjedništvu pobjedili ljudi koji nisu nacionalisti i koji su liberalni i ljevičari. Ja ne znam što je u BiH liberalno i lijevo, riječ je o nacionalistima, samo je pitanje kojeg su predznaka”, kaže Milas.

Teolog kaže da ono što se događa u BiH oko izbora jednostavno ne funkcionira.

“Oni koji već godinama nude neka rješenja, njihova rješenja nisu baš previše doprinijela. Slušao sam Milanovića, Plenkovića i neke saborske zastupnike – imam osjećaj da oni uopće ne poznaju stvarnost Bosne i Hercegovine nego mnogi koriste cijelu priču za neka interna prepucavanja u Hrvatskoj. Kad gledamo samo izbore, svi mogući rezultati pokazuju da se HDZ BiH nalazi u gotovo idealnoj poziciji”, ističe.

Milas kaže da je 14 Hrvata napustilo Mostar dok se političari svađaju tko će sklopiti vlast.

  • +9
Dragan Čović glasao na izborima u BiH Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic

“Dok se mi mučimo za golu egzistenciju, oni surađuju i jedu i piju i ništa se ne mijenja. HDZ-ovci su svojom politikom uništili perspektivu i snove mnogih Hrvata u BiH. Ne mislim ni da oni s druge strane išta bolji i da žele dobro Hrvatima u BiH jer nažalost ne misle”, rekao je.

Hrvati se u BiH dijele na dobre i loše Hrvate, objašnjava Milas.

“Dobri Hrvati su oni koji podržavaju politiku Željka Komšića koja je izrazito šovinistička i populistička, a loši Hrvati su fašisti i moraju napustiti BiH jer ne misle kao većina. Građanska BiH nije moguća s aktualnom političkom elitom”, kazao je.