CRO DEMOSKOP

Milanoviću podrška raste unatoč najavama nepopularnih mjera

03.02.2012 u 14:38

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno prva dva radna dana veljače, na uzorku od 1.300 ispitanika pokazuje nastavak uvjerljive prednosti lijevo-liberalne koalicije. Jednako tako, u stranačkim se preferencijama nastavlja trend okrupnjavanja političke scene, pri čemu dvije vodeće političke stranke u zemlji znatno prednjače u izboru, a još samo dvije prelaze izborni prag na nacionalnoj razini

Lijeva koalicija okupljena oko SDP-a bilježi potporu od 45,1 posto građana, što predstavlja porast podrške u odnosu na rezultate postignute na izborima, kad je Kukuriku koalicija u deset izbornih jedinica zabilježila izbor od 41,1 posto. Istovremeno, ovaj je rezultat povećanje potpore i u odnosu na prošlomjesečno istraživanje, kad je lijeva koalicija zabilježila 42,8 posto. Tako se čini da je najava rezanja javne potrošnje i nekih privilegija, povećalo pozitivni doživljaj nove vlasti.

S druge strane, HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima (HGS i DC) zabilježio nešto slabiji rezultat u odnosu na izbore (22,1 posto prema izbornih 23,5 posto). Hrvatski laburisti –stranka rada su povećali svoj rejting na 6,1 posto prema izbornih 5,2, dok je blagi porast zabilježilo još nekoliko lista: HSP dr. A. Starčević-HČSP, HDSSB, Nezavisna lista dr.sc. Ivan Grubišić i HSP.

Istraživanje je utvrdilo i preferencije samostalnih stranačkih lista. Na ovoj ljestvici SDP bilježi veliku prednost u odnosu na HDZ (34 prema 17,5 posto). Treće mjesto drže Hrvatski laburisti (5,4), a HNS je četvrtom mjestu s izborom od pet. Ove su četiri stranke ujedno i jedine prešle prag na nacionalnoj razini (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica).

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 43,3 posto izbora najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto na ljestvici drži premijer Zoran Milanović sa 14,1 posto, dok je Jadranka Kosor sa 3,3 posto tek na šestom mjestu. Guverner Rohatinski je najpozitivniji za 6,1 posto građana, a postom slijede Dragutin Lesar, Vesna Pusić, don Ivan Grubišić, Ljubo Jurčić, Ruža Tomašić i Radimir Čačić.

Sanader je zadržao prvo mjesto na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara. Tako je u posljednjem istraživanju Sanader najnegativniji političar za 23,1 posto ispitanika. Na drugom je mjestu Vladimir Šeks sa 22,3 posto, a na trećem Jadranka Kosor s izborom od 15 posto. Radimir Čačić je najnegativniji političar nove vlasti s izborom od 8,9 posto.

Ovomjesečno istraživanje obuhvaćalo je doživljaj rada tri najvažnije hrvatske institucije: Predsjednika republike, Hrvatskog sabora i Vlade RH. Najbolju je ocjenu zabilježio predsjednik Josipović s prosječnom ocjenom od 3,93, a zatim nova Vlada RH (3,02), a najslabiju je ocjenu zabilježio Hrvatski sabor (2,82).