REFERENDUM O REFERENDUMU

'Milanoviću, ne osvećuj se građanima!'

03.06.2015 u 13:23

Bionic
Reading

Enes Ćerimagić iz Zelene akcije, koordinator inicijative za referendum 'Nećete bez naroda', kazao je da su došli na Markov trg upozoriti Vladu da nije nimalo ugodno kada ih se pokušava isključiti iz odlučivanja. 'To je upravo ono što ova Vlada nastoji postići novim prijedlogom Zakona o referendumu - nastoji isključiti građane iz sudjelovanja u ključnim odlukama za budućnost Hrvatske', kazao je Ćerimagić

Novi prijedlog Zakona o referendumu po njima je osveta građanima jer su natjerali vlast da prikupljanjima potpisa za prethodne inicijative položi račune i argumentirano brani svoje pozicije za odluke koje predlaže. 'Međutim u izboru da brane svoje prijedloge argumentima i da se povuku premijer Milanović je odlučio povući se, ali nije zaboravio ono što smo inicirali, nije zaboravio inicijative kojima smo prikupili dovoljno potpisa za referendume i odlučio nam se osvetiti zabranom toga instrumenta koji je građanima najučinkovitiji za kontrolu odluka vlasti', kazao je Ćerimagić i dodao da mu ovim putem poručuju da se nije primjereno osvećivati građanima.

Svojedobno je, kaže, Zoran Milanović, kao zastupnik u parlamentu, predlagao da se broj potrebnih potpisa smanji na pet posto, što je oko 200 tisuća, a sada to želi onemogućiti zabranom prikupljanja potpisa na javnim mjestima.

Aktivisti su došli pred Vladu baš kad je održavala sjednicu, i to s trubama, kako bi ministri znali da su prisutni, a dolazit će iz sjednice u sjednicu. Smatraju da je ovo 'referendum svih referenduma' i da bi, ako ne uspiju, neposredna demokracija u Hrvatskoj bila mrtva.