SINDIKATI POD PREMIJEROVIM PROZOROM

Milanovićeva vlada najgora za radnika unatrag 20 godina

05.12.2013 u 17:33

  • +18

Radnici pod prozorima Banskih dvora

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na Markovu trgu se okupilo 500-tinjak prosvjednika i Vladi poručilo: 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom'

'Bolje grob nego rob', 'Vaše promašene odluke plaćamo svojim novcem', neki su od transparenata bučnih prosvjednika koji su pred Vladom i Saborom rekli stop nasilju nad radnim zakonodavstvom.

'Hrvatske sindikalne središnjice prosvjeduju danas kako bi rekle 'stop nasilju nad radnim zakonodavstvom'. Žele od nas napraviti roblje suvremenog doba. Hoćemo li im to dopustiti? Nećemo', poručili su prosvjednici.

'Ova Vlada najgora je za radnike u posljednjih 20 godina', rekao je čelnik SSSH-a Mladen Novosel poručivši premijeru Zoranu Milanoviću i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću: 'Za vas je ova utakmica završena.'

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever Vladu je optužio za prevaru nezaposlenih, umirovljenika, radnika i mladih te najavio početak sindikalnog izjašnjavanja o općem štrajku.

Na kraju prosvjeda, sindikalni su čelnici uoči Svetog Nikole u Vladu odnijeli i prigodan poklon, čizmicu s porukom 'otkaz' najavivši da će neki sljedeći prosvjed na Markovu trgu biti daleko masovniji.

Prosvjednicima su se pridružili i laburisti Dragutina Lesara, koji je ironično sažeo tri Vladina zakona: 'Ako ćete imati sreće, radit ćete 56 sati tjedno, do 67. godine života, iznajmljeni putem agencija na vaučere (vrijednosne kupone) nekoliko sati dnevno. I da biste ostvarili 41 godinu mirovinskog staža osiguranja kao uvjet za redovnu mirovinu, morali biste živjeti barem 120 godina', naveo je Lesar napomenuvši da Vlada nije odustala od Zakona o radu koji je povučen iz procedure, već ga je samo odgodila za iduću godinu.