JOSIP LEKO

'Milanovićeva ostavka? To je za mene više osoban čin'

28.12.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Odluka SDP-a da nema svog kandidata za predsjednika Hrvatskog sabora nije odluka na mah. Logično je da SDP razmišlja o svojim kandidatima sve dok se ne formira saborska većina. S obzirom na to da je većina formirana, izlišno je ići sa svojim kandidatom, kazao je Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora u odlasku za HRT-ov Studio 4.

Leko je rekao i da vodstvo SDP-a nije razgovaralo s njim o tome da opet preuzme funkciju predsjednika Sabora, ali je dodao da je o tome da računaju na njega doznao iz novina. Istaknuo je i da je zadovoljan što nije sudjelovao u pregovorima s Mostom jer smatra da bi trebao biti neutralan.

Leko je uvjeren da će se danas Sabor konstituirati.

'Podržat ću Željka Reinera. On je iskusan političar, obrazovan čovjek. No to ne znači da je vođenje Sabora akademska djelatnost. Imamo nejasnu sliku koja će politika biti u iduće četiri godine. Bez obzira tko je dobio mandat staro je pravilo da Vladu treba stalno kontrolirati, posebno kad je tvoja. Cilj je bolji život koji se postiže, a ne reforma. Reforma je sredstvo. Politika ne stvara dobra, ali stvara okvire koji osiguravaju bolji život, tvrdi Leko.

Osim predsjednika Sabora danas bismo mogli dobiti i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, ali početak rada Sabora, prema Lekinoj ocjeni, teško je procijeniti.

Leko nije odgovorio na pitanje hoće li Zoran Milanović podnijeti ostavku na čelno mjesto stranke te je kazao da je to "više osoban čin".

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je 23. prosinca za danas sazvala konstituirajuću sjednicu osmog saziva Hrvatskoga sabora, nakon što je mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika. Prvi pokušaj konstituiranja Hrvatskog sabora 3. prosinca nije uspio jer novoizabrani saborski zastupnici nisu uspjeli izabrati predsjednika Sabora.

Do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik.