Velibor Mačkić

Milanovićev savjetnik tvrdi da nismo na pragu nove krize pa uputio kritiku ekonomskim mjerama Vlade

12.05.2022 u 23:09

Bionic
Reading

Jedan od posebnih savjetnika za ekonomska pitanja predsjednika Milanovića Velibor Mačkić bio je gost RTL Direkta

Velibor Mačkić, jedan od posebnih savjetnika za ekonomska pitanja Zorana Milanovića, bio je gost RTL Direkta u kojem je na početku razgovora komentirao situaciju s inflacijom koja pogađa cijeli svijet.

"Venezuela je klasični primjer s hiperinflacijom, od bližih zemalja tu je Turska. inflacija je trenutno na dnevnom redu. Bojimo se priče o stagflaciji. Za sada to nije izgledno za Hrvatsku. Ono što pratimo unutar Ekonomskog savjeta, možemo očekivati pozitivne realne stope rasta uz ovu razinu inflacije", kazao je. Dodao je i da Venezuelu najviše pogađa inflacija.

Kazao je i da se vrhunac inflacije očekuje u drugom kvartalu.

"Onda očekujemo postupno smanjivanje cijena i povratak u normalu. Puno je neizvjesnosti, ali terminski ugovori sugeriraju da će cijene energenata ići prema dolje. Ako promatramo nas, krajem prošle godine smo iskusili porast, pa bazni efekt je djelovao na to da rast cijena u ovoj godini nije toliko visok", kazao je Mačkić.

Na pitanje možemo li očekivati još poskupljenja, Mačkić je kazao da udari koji su se događali ne bi trebali biti značajni.

Komentirao je i treba li država napraviti porezne izmjene.

"Ima stvar koja je obilježje Vlade a to je da kontinuirano kasni. Nekada to bude dobro, nekada loše. Pratili smo u Ekonomskom savjetu, Vlade su u drugim članicama to počele raditi u kasnu jesen i zimu, ali dobro da se radi. Manje ćete pogriješiti kad prepisujete. Kasne, kasnit će i sad. Čak i ako kasne, bolje to nego da naprave pogrešku', rekao je Mačkić za RTL Direkt.