DVA DANA KOD EDIJA RAME

Milanović u privatnom posjetu albanskom premijeru kojeg je savjetovao dok je bio privatnik

12.08.2020 u 13:15

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović srijedu i četvrtak provest će u Albaniji, gdje će, kako su izvijestili s Pantovčaka, biti u privatnom posjetu albanskom premijeru Ediju Rami

'Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi privatno, danas i sutra, 12. i 13. kolovoza 2020. u Republici Albaniji na osobni poziv predsjednika Vlade Republike Albanije Edija Rame', izvijestili su iz Ureda predsjednika RH u srijedu. U priopćenju se, s obzirom na to da je riječ o privatnom posjetu, ne navode nikakvi detalji, ali zanimljivo je spomenuti da dvojicu lidera, osim državničkih susreta iz doba dok je Milanović bio hrvatski premijer, veže i poslovni odnos iz nedavne prošlosti.

Naime, kako je otprije poznato, nakon što nije uspio pobijediti na izborima 2015. i osigurati si još četiri godine na mjestu premijera, Milanović se otisnuo u privatne vode te je krajem 2016. osnovao savjetničku tvrtku EuroAlba Advisory. Tvrtka je lani ostvarila ukupne prihode od 258.596 kuna i dobit od 119.384 kune, a 2018. godine prihode od 745.292 i dobit od 552.952 kune. Godinu prije, 2017., u medijima je objavljeno da Milanović savjetuje Edija Ramu, što je bio jedini njegov konkretan posao za koji se doznalo, s obzirom na to da podatke o tome koga savjetuje, zbog ugovora o tajnosti, Milanović nije smio otkriti bez dopuštenja druge strane. Iako detalji nikad nisu otkriveni, pretpostavlja se da je Milanović Ramu savjetovao oko pristupanja Albanije Europskoj uniji.

Zoran Milanović i Edi Rama na sastanku regionalnih lidera u Cavtatu 2014. Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Nakon što je objavljeno da tada bivši hrvatski premijer savjetuje albanskog premijera, Rama je to sam potvrdio. Vijest je prva objavila albanska televizija TV21, a Rama ju je komentirao 9. studenog 2017. na zajedničkoj konferenciji za medije s tadašnjim europskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Johannesom Hahnom u Tirani.

'Hrvatska je velika zemlja i primjer u regiji. Zoran je odličan prijatelj, a njegovi savjeti su uvijek dobrodošli. Hoću reći da je jako dobar prema meni, a njegovi savjeti korisni', odgovorio je tada Rama na pitanje novinara hrvatskih medija o tome je li mu Milanović savjetnik.