prvi predizborni skup

Milanović u prepunoj Tvornici: Moj karakter neki put satire moja leđa kao mlinski kamen

09.11.2019 u 11:17

Bionic
Reading

U dupkom punoj Tvornici SDP-ov kandidat za predsjednika Zoran Milanović krenuo je u kampanju za predsjedničke izbore koji će biti održani krajem godine.

Uz zvukove Svadbasa oko 11 sati Zoran Milanović pristogao je u prepunu Tvornicu koja ga je pozdravila pljeskom. Odmah na početku Milanović se pozdravio s okupljenima, a nakon toga je prikazan i kratki film, nakon kojeg su okupljeni skandirali 'Zoki, Zoki.'

'Idemo učiniti sve da živimo u normalnijoj Hrvatskoj', poručio je na početku govora Milanović. Kazao je da su ovlasti predsjednika takve kakave jesu. ' U pristojnoj državi sasvim dovoljne, sve druge priče su put u autokraciju i tiraniju', dodao je.

'Onima koji su dali svoje živote vječna im hvala, ali mi moramo dalje. Moramo stvoriti normalnu državu u kojoj ćemo se probuditi za mjesec dana i reći, ovo je imalo smisla', poručio je.

Kazao je da su današnji danu povijesti obilježila dva događaja - Kristalna noć i pad Berlinskog zida.

Govoreći o pravosuđu, Milanović se osvrnuo i na korupciju. 'Ukazivat ću na lopovluk. Korupcija to je lijepo ime za ono što narod zove lopovluk, to je strast i pohlepa da se uzima tuđe, da se uzima iz zajedničke blagajne. To ću mijenjati. Stavom, gardom, vikom ako treba, ali ne lupanjem šakom o stol, ne formiranjem ilegalnih vlada u sjeni', kazao je Milanović, aludirajući na navodnu vladu u sjeni na koju je bila spremna Kolinda Grabar-Kitarović.

  • +27
Predizborni skup Zorana Milanovića u Tvornici kulture Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Moje najmoćnije oružje će biti moj govor. To je ono što predsjednik ima, a ako nema ništa mu ne pomaže, a posebno ne veće ovlasti. Bit ću neka vrsta vrhovnog pravobranitelja Hrvatske, njezinog naroda, građana. Tu predsjednik može najviše - upozoravati na probleme malog čovjeka koji živi od rada, a ne od zastare, ne od nedostatka dokaza', kazao je.

'Poziranje, paradiranje i naslikavanje od mene vidjeti nećete. Ali jasan stav i karakter, to ćete od mene vidjeti', poručio je.

'Antifašizam nije ideologija, to je otpor. Moja ideologija je ideologija slabijih', jedna je od poruka Milanovića sa skupa.

'Nisam jedan od onih koji kažu i dalje vjerujem u Hrvatsku. Ja sam uvijek vjerovao, ali vjerujem i u Europsku uniju', poručio je.

'Normalno, zauzmi stav, tako se vodi državu. Biraj društvo, pazi s kim se fotografiraš, svakome se može dogoditi da mu se podmetne i nekvalitetan materijal, ali baš stalno. Hoće centrala pogriješiti jednom, ali više puta ne', rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na svoj karakter. 'Mene su napadali da sam arogantan. Danas kada gledam, osjećam se stidljivo, kao bečka škola. Psovka je postala normalan diskurs hrvatske politike, psovka u Saboru, to je to novo normalno protiv čega se moramo boriti. Samo tako da uporno, dosadno, znojeći se, dok koža puca, kao što pjevaju Svadbasi, u toj se borbi ne smijemo dati pokolebati.Znate da moj karakter neki put satire moja leđa kao mlinski kamen i ne sviđa se svakome. Ali bez karaktera nema ničega', kazao je.

'Tu sam, imam volju, želju, strast i ljubav prema domovini', dodao je.

Za kraj skupa Milanović je citirao i riječi 16. američkog predsjednika Abrahama Lincolna: 'Ni prema kome sa zlobom, prema svima s dobrom vjerom i dobrim namjerama. Živjeli i vidimo se u boljoj Hrvatskoj!', zaključio je Milanović.

Skup u Tvornici održava se pod imenom 'Potpuno normalan skup'. Uz temeljnu poruku da će biti 'predsjednik s karakterom i stavom', s kojom je sredinom lipnja najavio ulazak u predsjedničku utrku, pojašnjavaju u njegovu stožeru, Milanović će svoju kampanju voditi pod motom 'Normalno', što će biti sastavni dio svih njegovih ključnih političkih poruka i glavni komunikacijski light-motiv u borbi za Pantovčak.

Osim članova SDP-a i predsjednika te stranke Davora Bernardića, podršku su milanoviću na skupu došli dati i predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednik Snage Goran Aleksić, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik Demokrata Mirando Mrsić te predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.