ALTER EGO

Milanović u obračunu sa samim sobom

09.07.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Vjerojatno ste čuli priču o čovjeku koji se zvao kao neka poznata osoba pa je zbog toga 'popio' policijske batine. Zbog imena možemo upasti u velike probleme ili nam može otvoriti sva vrata. No slučaj Zorana Milanovića iz Vjesnika ne može se svrstati ni u jednu ni u drugu kategoriju

To je jedan posebno bizaran slučaj. Kolumnist Vjesnika Zoran Milanović, koji glumi alter ego istoimenog predsjednika SDP-a, učestalo iz broja u broj napada njegov lik i djelo. U zadnjem komentaru piše Zoran Milanović da je Zoran Milanović u političku arenu doletio s Marsa, osvrnuvši se na njegov zahtjev za prijevremene izbore jer Jadranka Kosor nije kadra voditi državu i Vladu.

Milanović se nikad ne umori od udaranja po Milanoviću kao da mu je smrtni neprijatelj. Možda ga živcira jer se zove upravo kao i on, a možda se naprosto radi o neobičnoj dosjetki urednika novina koji se i na taj način želi dodvoriti vladajućoj nomenklaturi. Vjesnik je ionako već odavno izgubio kontakt s društveno-političkom stvarnošću i profesionalnom etikom te se pretvorio u Vladin, odnosno HDZ-ov bilten.

Osim toga, bizaran odnos dvojice Milanovića u početku je bunio ono malo preostalih čitatelja toga dnevnika. No kako Vjesnik čita sve manje ljudi, a politički utjecaj je odavno izgubio, ni predsjednika SDP-a previše ne boli glava za to što njegov prezimenjak ustrajno piše protiv njega. Postavlja se stoga pitanje što to neprestano pokreće Vjesnikova autora u njegovu Sizifovom poslu: tko o čemu, Zoran Milanović o Zoranu Milanoviću.