ČEKAO MERKEL?

Milanović tek nakon dva dana čestitao Ciprasu

27.01.2015 u 15:12

Bionic
Reading

Čestitke Aleksisu Ciprasu, čelniku Sirize, stranke koja je odnijela pobjedu na grčkim nedjeljnim izborima, pristižu na kapaljku. Prvi čestitari javili su se još iste večeri, među njima i francuski predsjednik Francois Hollande. Ipak, Zoran Milanović je s čestitkom grčkom kolegi čekao do utorka, kada je novom grčkom premijeru čestitala i njemačka kancelarka Angela Merkel

Od glasnogovornika Vlade Nikole Jelića doznajemo da je Milanović tek danas čestitao Ciprasu na pobjedi te mu poslao pismo. Milanović je napisao da je uvjeren da će se prijateljski odnosi i dobra suradnja između Hrvatske i Grčke, partnerica u Europskoj uniji, nastaviti i produbiti. 'Radujem se jačanju odnosa između naših dviju zemalja u svim područjima od zajedničkog interesa', stoji, između ostalog, u čestitci. Milanovića je tako preduhitrio Hollande, ali i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Ostali europski čelnici su nešto suzdržaniji prema radikalno lijevom novom grčkom premijeru koji svoju politiku bazira na oprostu vanjskog duga i ne želi prihvatiti europske mjere štednje problematične članice na jugu Europske unije.


Milanovićeva zadrška može imati veze i s Ciprasovom kritikom europskih socijaldemokrata, u čiju obitelj spada i Milanovićev SDP. Naime, i mnogi analitičari kažu da je Ciprasova pobjeda pljuska tradicionalnim socijaldemokratima s centra koji nisu znali adekvatno odgovoriti izazovima gospodarske krize i osiromašenju i zaduživanju sve većeg broja građana.

Ciprasu je službenu čestitku u utorak uputila i njemačka kancelarka Angela Merkel s kojom će narednih mjeseci itekako morati voditi intenzivne razgovore vezane uz otplatu grčkog duga i o mjerama štednje koje Grčkoj posljednjih godina nisu donijele ništa osim porasta javnog duga te drastično narušenog standarda i kvalitete života građana. Ona je, pak, Milanovića preduhitrila pri čestitanju izabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović kojoj premijer do danas nije službeno čestitao.