POHOD ORBANU

Milanović putuje u Mađarsku na pregovore o MOL-u

25.04.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović putuje 7. svibnja u Budimpeštu, a svoj prvi službeni posjet Mađarskoj iskoristit će za razgovor s kolegom Viktorom Orbanom o problemima koje Hrvatska ima s MOL-om

Ako ništa drugo, tom prilikom Milanović će doznati može li Orban utjecati na MOL, jer je Mađarska vlasnik 25 posto kompanije. Mnogi vjeruju da može puno više nego što je Hrvatska do sada utjecala na Inu iako ima 47 posto dionica, piše tjednik Globus.

Podsjetimo, Zoran Milanović poručio je u utorak da će Vlada ustrajati u namjeri da imenuje prvog potpredsjednika Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića u Nadzorni odbor nacionalne naftne kompanije, unatoč kritikama koje je Bruxelles tim povodom naveo u izvješću o monitoringu Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Milanović je napomenuo da je primjedba Europske komisije 'pomalo čudna', jer niz europskih država radi to isto. Članstvo političara u nadzornim odborima državnih tvrtki nije koruptivna, već odgovorna praksa kojom se štite nacionalni interesi, smatra Milanović.


Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ponovila je da Vlada neće odustati od imenovanja Čačića i Linića u Nadzorni odbor Ine jer želi 'spriječiti da se u Ini ponovi ono što se dogodilo kad smo došli u situaciju da nemamo više upravljačka prava'.

Pusić je podsjetila da je slučaj prodaje Ine na sudu, a sam proces imao je dramatične posljedice po Hrvatsku koja je sa 44 posto vlasništva ostala bez upravljačkih prava.