uvjetna kazna zatvora

Milanović: Presuda Flegi je katastrofalna

05.05.2022 u 14:20

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je katastrofalnom i grubim kršenjem prava na lokalnu samoupravu ocijenio nepravomoćnu presudu kojom je za zloporabu položaja i ovlasti, dok je bio gradonačelnik Buzeta, osudio IDS-ovog europarlamentarca Valtera Flegu.

Flego je Županijski sud u Rijeci osudio na godinu dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, a Milanović je novinarima u izjavi u Puli rekao kako tu presudu smatra katastrofalnom.

"Mislim da je to katastrofa od presude", rekao je poručivši da Flego nikoga i ništa nije oštetio niti ukrao.

Milanović smatra da su Flego, tada kao gradonačelnik i Gradsko vijeće Buzeta potpuno legalno donijeli odluku da si isplate veće plaće i neke dodatke, naglasivši da "ima ozbiljan problem s tim" da Vlada određuje kolika će biti plaća nekog gradonačelnika.

Nepravomoćnom presudom Županijskog suda potvrđeni su navodi iz optuženice USKOK-a prema kojoj je Flego dok je bio gradonačelnik Buzeta 2010. godine sebi i svojim suradnicima nezakonito povećao plaću, oštetivši gradski proračun za više od pola milijuna kuna. Sebi je tako, tvrdi Uskok, nezakonito priskrbio 66.000 kuna.

Riječ je o ponovljenom suđenju, nakon što je Vrhovni sud 2020. godine ukinuo oslobađajuću presudu.

"To je intimna, samoupravna odluka svake lokalne zajednice", ocijenio je Milanović komentirajući postupke zbog kojih je Flego osuđen.

Međutim, dodao je, hrvatska država se tu ponašala nasilnički. "Ovo je primjer kolonijalne uprave Zagreba i onda inercije sudova i DORH-a koji naprosto idu čovjeka ubiti", rekao je.

Neodgovorni šarlatani, to se ne smije raditi, dodao je Milanović te ustvrdio da je "ideja da bi Zagreb određivao kolika smije biti plaća bilo kojeg gradonačelnika - protuustavna".

"Ona kosi i udara na temeljno pravo naroda na samoupravu i lokalnu upravu i samoupravu. To je ozbiljan presedan", smatra predsjednik.

Dodaje kako država može reći "toliki i toliki postotak vašeg izvornog proračuna može ići na plaće", ali je na lokalnoj upravi da sam odredi koji su razmjeri.

"Hoće li platiti gradonačelnika deset ili trideset tisuća kuna njihova je stvar, ako narod to dopušta neka bude tako", rekao je.

Takva presuda, dodao je, je za pobunu, ne oružanu, nego za građanski neposluh. "Ovo je stvar za Ustavni sud", smatra.

Ovo je grubo kršenje prava na lokalnu samoupravu, ponovio je kao i da Flego "ništa nije ukrao".