MIROSLAV TUĐMAN O SPORAZUMU S IZETBEGOVIĆEM

'Milanović prešućuje bitno: BiH nas je ucjenjivala!'

20.09.2012 u 20:26

Bionic
Reading

Kada je u utorak na aktualnom satu premijer Zoran Milanović govorio o ratifikaciji Sporazuma Tuđman - Izetbegović, prozvao je HDZ-ovce da se sada protive ratifikaciji koju su predlagali dva puta, a posljednji put 2010. godine. Milanović je izjavio kako Vlada želi da Hrvatska poštuje ono što je potpisao njezin prvi predsjednik Franjo Tuđman i što se već 13 godina primjenjuje u naravi

'Grozno vas je sada slušati kako govorite o prvom predsjedniku. On nije bio ishlapjeli starac, nego čovjek koji je tada znao što radi', rekao je tom prilikom Milanović HDZ-ovcima, što je dobar dio javnosti doživio kao premijerov afirmativan govor o prvom predsjedniku. Komentirajući tu situaciju, Miroslav Tuđman je rekao da se osobne stvari trebaju ostaviti po strani te da se u tom slučaju treba držati faktografije koju SDP prešućuje.


'Očigledno je da se u cijelom slučaju prešućuju bitne informacije kad je riječ o politici SDP-a. Zaboravlja se kontekst u kojem je potpisan Sporazum Tuđman-Izetbegović. Naime, potpisivanju tog sporazuma prethodio je Washingtonski sporazum u okviru kojeg su potpisana još dva sporazuma. Jedan se odnosio na slobodni prolaz kroz Neum, a drugi je bio vezan uz Luku Ploče. Kada je 2000. na vlast došla šestorka, odrekli su se slobodnog prolaza kroz Neum i posebnih odnosa između Republike Hrvatske i BiH koji su garantirali čvršće veze između država, a za razliku od Srbije koja je i dalje gradila dobre odnose s Republikom Srpskom.

A da je taj sporazum ostao na snazi i da se dosljedno primjenjivao, ove priče danas ne bi bile aktualne. Milanović se sada poziva na jedan dio zapisnika iz 2005. i 2010, a zaboravlja na ucjene od strane BiH', rekao je Tuđman za Jutarnji list.