ZA IZMJENE ZOR-A

Milanović potpisao za raspisivanje referenduma

13.06.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović potpisao je danas na središnjem zagrebačkom trgu sindikalni zahtjev za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) i pozvao građane da i oni daju svoj potpis kako bi se još prikupilo još 250.000 potrebnih potpisa

'Pozivam sve građane da izađu i daju svoj potpis za referendum jer ovo se tiče svakoga od njih, svake obitelji i zato je važno da se odazovu', izjavio je predsjednik SDP-a novinarima podsjetivši kako je potporu sindikalnoj inicijativi dao već prvoga dana te da njegov današnji potpis predstavlja samo formalnost.

Milanović ističe da ZOR štiti radnička prava koja su danas ugrožena i štiti slabijega te se mijenja samo iznimno i nakon dugih pregovara, a ne, kako je rekao, preko noći kako to čini Vlada Republike Hrvatske.

'Vidimo da u takvim situacijama čak ni nerazumno visok broj potpisa koji su potrebni za referendum ne predstavlja prepreku, ali svejedno ne odustajemo od naše inicijative da se prag potpisa potrebnih za referendum smanji s deset posto svih upisanih 4,5 milijuna birača, što je više od broja stanovnika Hrvatske, na pet posto', rekao je.

Na pitanje što ako će zakon doći u parlament i biti izglasan te će se referendum, primjerice, održati mjesec dana nakon njegova donošenja, odgovorio je da će 'vlada pokazati nerazumijevanje, glupost i silništvo što može djelovati neko vrijeme ali ne dugo'. Poručio je da će se to promijeniti kada 'dobijemo povjerenje građana i tada ćemo sjesti za stol sa sindikatima i nakon pregovora naći rješenje na tragu postojećega zakona'.

Podsjetio je da je ZOR mijenjan u Saboru prije manje od pola godine zbog usklađivanja sa zahtjevima EU, ali da sporni članci 262. i 263. tada nisu bila u vladinoj proceduri.

Novinare je zanimao i njegov komentar na jučer završene unutarstranačke izbore u Gradu Zagrebu u kojima su tijekom izbora za članove predsjedništva i Glavnog odbora, kako je rečeno, 'pometeni kandidati koji su podupirali Ivu Jelušića'.
Milanović je odgovorio da to nije točno te pozivao druge stranke da organiziraju izbore na demokratski način što je, dodao je, teži način .

'Katkad takav način ima u sebi animozeta, ali samo oni koji se ne boje svojih članova i daju im da glasaju, mogu na isti takav način voditi Hrvatsku. Način na koji SDP bira svoja vodstva, pokazuje kako će se vladati sutra kada im građani daju povjerenje', rekao je Milanović.