sve po špagi

[FOTO] Milanović popio kavu na Korzu i obišao riječko Sveučilište: 'S radošću promatram vaš razvoj'

13.04.2022 u 18:00

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u srijedu nakon posjeta riječkom sveučilištu da je to dobro i moderno sveučilište

Milanović je rekao da je Sveučilite u Rijeci malo u usporedbi sa zagrebačkim, ali da studenata nema ni premalo ni previše, "a to omogućava prisutnost svih područja i polja istraživanja", istaknuo je.

"S radošću promatram razvoj ovog sveučilišta i kampusa", rekao je predsjednik u izjavi nakon sastaka u rektoratu Sveučlišta .

Rektorica Snježana Prijić Samaržija istaknula je da je cilj da Sveučilište u Rijeci bude sveučilište treće i četvrte generacije, koje ne samo da obrazuje i istražuje, nego funkcionira u zajednici povezujući kadrove, pripremajući ih za tvrtke.

Ujedno želimo da nam se vrate znanstvenici koji su otišli, da bi radili u suradnji s njima, rekla je rektorica.

Predsjedniku Milanoviću su na sastanku u rektoratu Sveučilišta predstavljene aktivnosti i planovi u području razvoja regionalnog inovacijskog ekosustava i transfera te proces uspostave EDIH-a (Europskog centra za digitalne inovacije), inicijative u sklopu Programa digitalna Europa. Cilj EDIH-a je jačanje digitalne spremnosti gospodarskog i javnog sektora na razini EU kroz aktivnosti usmjerene na razvoj i upotrebu umjetne inteligencije, kibernetičke sigurnosti i računarstva visokih performansi.

  • +16
Predsjednik Zoran Milanović posjetio Rektorat Sveučilišta u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Osim rektorice Prijić Samaržije i njezinih suradnika na sastanku u Sveučilištu su bili predstavnici lokalne i regionalne zajednice, gospodarski partneri Sveučilišta, poput tvrtki Jadran- galenski laboratorij, Luerssen Design Centre Kvarner, Maritime Center od Excellence Kvarner, Gitone Kvarner, Ericsson Nikola Tesla i Infobip.

Također su bili i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Kliničkog bolničkog centra Rijeka, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Predsjednik Milanović se prije dolaska na Sveučilište uz kavu na Korzu družio s Markom Filipovićem i njegovim zamjenicima, županom Zlatkom Komadinom, bivšim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i predsjednikom Županijske organizacije SDP za PGŽ Ivicom Lukanovićem.

Nakon Rijeke predsjednik Milanović će u Viškovu sudjelovati na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.