nakon poražavajućeg izvješća

Milanović pokrenuo smjenu ravnatelja vojne tajne službe zbog milijunske pronevjere u agenciji: Ne može više obavljati tu dužnost!

22.09.2022 u 15:33

Bionic
Reading

Predsjednik RH Zoran Milanović pokrenuo je postupak smjene ravnatelja VSOA-e Ivice Kindera, o čemu je Ured predsjednika izvijestio priopćenjem u četvrtak poslijepodne

'Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Ivica Kinder Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e. Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu s čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, u kojemu stoji da 'postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor', piše u priopćenju Ureda predsjednika.

>>> Gotova je istraga među vojnim špijunima: 'Pronevjerili su najmanje dva milijuna kuna! Lažirali su troškove'

  • +23
Zoran Milanović, HRM Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Kinder je na čelu VSOA-e 10. srpnja 2015. zamijenio Zdravka Klanca, a prije toga bio je pročelnik Vojnog kabineta tadašnje predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Još jedan četverogodišnji mandat potvrđen mu je 11. srpnja 2019. te je trebao trajati do srpnja 2023. Zanimljivo je da je to već drugi čelnik vojne obavještajne službe koji (vjerojatno, čeka se potvrda premijera Plenkovića) odlazi s te dužnosti zbog skandala vezanog uz pronevjeru novca u agenciji. Naime Klančev prethodnik, general Darko Grdić u međuvremenu je čak i pravomoćno osuđen jer je iskoristio svoj položaj i ovlasti te protivno propisima raspolagao sredstvima za posebne namjene i neosnovano odobravao isplate, a zbog iste je stvari osuđen i njegov tadašnji zamjenik, general Ognjen Preost, kao i još neki viši dužnosnici agencije. Presuda protiv Grdića i Preosta, koji su osuđeni zbog toga što su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima, postala je pravomoćna 2021., nakon nekoliko godina trajanja postupka, a obojica su osuđena na dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

>>> Bivšim čelnicima VSOA-e potvrđena osuđujuća presuda, kazna im smanjena na dvije godine i 10 mjeseci