IZVJEŠTAJ O MONITORINGU

Milanović pokazao zube Bruxellesu!

24.04.2012 u 12:56

Bionic
Reading

Vlada Zorana Milanovića ustrajat će u namjeri da imenuje svoje istaknute članove u NO Ine da zaštiti nacionalne interese. Premijer je naglasio da neće odustati od imenovanja prvog potpredsjednika Radmira Čačića i ministra financija Slavka Linić u nadzorni odbor nacionalne naftne kompanije

'Izvješće je za nas dobro, treba gledati zaključke, a zaključci su ti da je Hrvatska na pravom putu, da neke stvari još treba unaprijediti što je potpuno očekivano', rekao je premijer Zoran Milanović. Dodao je kako izvješćem u cjelini, pa čak i detaljima, možemo biti zadovoljni. Milanović je oštro stao u obranu principa da Hrvatska ostvari pravo imenovanja dužnosnika u nadzorne i upravne odbore tvrtki u državnom vlasništvu. Naša odluka je kao odgovornih upravljača državnom imovinom RH da se ni pod kojim uvjetima nećemo odreći obaveze prema hrvatskim biračima da u određenim uvjetima, rijetkim okolnostima, zadržimo pravo da u nadzorne odbore kao vlasnik angažiramo i političare', kazao je predsjednik Vlade RH.

Važno je naglasiti da to nema nikakve veze s europskim pravom, nastavio je premijer rekavši da je primjedba Europske komisije 'pomalo čudna', jer niz europskih država radi to isto. 'Bilo bi zanimljivo vidjeti takvu raspravu na Europskom vijeću gdje bi se desetak članica suočilo s činjenicom da upravo one imaju takvu praksu', rekao je Milanović. Besmisleno je, nastavio je on, da političari ne mogu ući u Nadzorne odbore državnih tvrtki i suprotno je interesima vlasnika. 'To nije koruptivna praksa, već odgovorna praksa koja se može i ne mora učiniti, a mi to u pravilu nećemo činiti. Angažirat ćemo profesionalce, ali se ne želimo odreći prava da u određenom trenutku interveniramo. To je vlast, to je država, to je odgovornost i ona ima ime i prezime', poručio je premijer Milanović.

Rečenica u izvješću da takva praksa izaziva zabrinutost, smatra on, bez detalja je nezgodna i za Europsku uniju, jer u EU cijeli niz država radi to isto, a rade to, jer je to ispravno. Premijer je rekao da u Vladi vrlo dobro znaju što rade i da je to u hrvatskom interesu. 'Takva odluka nije protivna s europskim pravom, a nema ni veze s korupcijom, jer su političari u nadzornim odborima tvrtki koje su državne pod najvećim mogućim nadzorom', naglasio je Milanović. Premijer je potvrdio da će se uskoro mijenjati Zakon o sprječavanju sukoba interesa koji je već napisan. 'Ponavljam još jednom, radi se o poglavlju 23. Ne radi se o klasičnom acquisu, radi se o propisima koji su bivšoj Vladi, s obzirom na to da je bila opterećena korupcijom, a vidimo danas kako to izgleda i što se sve događa, da su joj naprosto bili nametani', kazao je premijer.

ZORAN MILANOVIĆ
'Hrvatska je država i molim i vas i vjerujem da kucam na otvorena vrata da se tako ponašamo i sami prema sebi'

'Ne kažem da to nije u tom trenutku bilo potrebno niti da ćemo mi izazivati konflikt s Europskom komisijom i članicama, ali ćemo na tome inzistirati, jer imamo vrlo jake argumente, a najjači je upravo praksa niza europskih država. Hrvatska je država i molim i vas i vjerujem da kucam na otvorena vrata da se tako ponašamo i sami prema sebi', poručio je Milanović.

'Jedno su striktna pravila EU-a, smatra predsjednik Vlade, zajednička trgovinska politika, direktive i uredbe EU-a, porezne odredbe, porez na telekom o čemu se može razgovarati i možda je druga strana u pravu. 'Sasvim je drugo način upravljanja državom i vlastitom imovinom. Za to upravljanje mi odgovaramo vama i naša je odluka kada ćemo i u kojem trenutku nadzorna prava delegirati na nekoga trećeg ili četvrtog, a u kojem trenutku ćemo se time pozabaviti sami. Samo kada procijenimo da je jako važno, ali toga se prava ne odričemo', rezolutno je naglasio premijer.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je za tportal da, unatoč činjenici što je u izvješću o monitoringu Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji izraženo posebno nezadovoljstvo odlukom Vlade da imenuje političare u nadzorne i upravne odbore državnih poduzeća čime su srušeni kriteriji po kojima je zatvoreno poglavlje 23, ova Vlada neće odustati od toga. 'Želimo spriječiti da se u Ini ponovi ono što se dogodilo kad smo došli u situaciju da nemamo više upravljačka prava', upozorila je Vesna Pusić.

'Hrvatska treba moći zaštititi svoje interese u tvrtki od strateškog značaja u kojoj ima 44 posto vlasništva i argumentirati svoju poziciju', rekla je Pusić. Dodala je da je slučaj prodaje Ine na sudu, a sam proces imao je dramatične posljedice po Hrvatsku koja je sa 44 posto vlasništva ostala bez upravljačkih prava. Zbog toga se radi o specifičnoj situaciji i u to pokušavaju uvjeriti Europsku komisiju. 'To je tema koja je otvorena za polemiku i o kojoj s Europskom komisijom moramo razgovarati', rekla je Pusić. Rekla je da se kritika u prvom redu odnosi na namjeru imenovanja prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ministra financija Slavka Linića u Nadzorni odbor Ine.

Pusić je rekla da je i prije izvješća o monitoringu Europskoj komisiji iznosila stavove naše Vlade o Ini te da će to nastaviti raditi i ubuduće, jer 'mora se još razgovarati i argumentirati svoje stajalište'.Ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić rekla je da su protiv državnog vlasništva u tvrtkama, ali kada su u pitanju strateške tvrtke poput Ine, za njih treba preuzeti odgovornost. Također je dodala da se ne sprema invazija ministara na nadzorne i upravne odbore, nego je u pitanju zaštita nacionalnih interesa.