NACIONALNI INTERESI U EU

Milanović 'poderao' Plenkovića na Facebooku, HDZ mu nije ostao dužan

01.07.2019 u 21:21

Bionic
Reading

Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a, na Facebooku su oglasio po pitanju (ne)izbora šefa Europske komisije (EK). U poduljem postu Milanović je 'poderao' hrvatskog premijera Andreja Plenkovića jer smatra da je njegovo 'pokoravanje' stajalištima Pučke stranke, koja uporno želi Mafreda Webera na čelu EK, neprihvatljivo i 'nepametno' jer je suprotnog razmišljanja i Angela Merkel i da zapravo na taj način Plenković šteti sebi, ali i dovodi Hrvatsku u potencijalni sukob s najmoćnijim državama u EU

Njegov status prenosimo u cijelosti.

'Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji. Pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke neprihvatljivo je. I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku. Šteta koja prijeti je sljedeća.

1. Sukob s najmoćnijim državama EU, uglednim demokracijama (Njemačka, Francuska, Nizozemska, Španjolska itd.) koje pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku.

2. Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas, te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi.

3. Sukob s izglednim budućim šefom EK, koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika. Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima.

Ukratko - Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Briselu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim. Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju', naveo je Milanović.

Podsjetimo, Plenković je jedan je od pregovarača koji pokušavaju postići dogovor o čelnim ljudima europskih institucija.

Pregovori u Bruxellesu trajali su cijelu nedjelju, a dogovor još uvijek nije vidiku. Donald Tusk za danas je odgodio sve razgovore i summit se nastavlja u utorak u 11 sati.

Par sati nakon Milanovićeve objave reagirali su i iz HDZ-a.

Kažu da bivši premijer nije upućen u pregovore koji se vode na Europskom vijeću i da je smiješno da se, eto baš, on našao upozoravati na navodnu 'štetu' koju će Hrvatska trpjeti u EU.

'Proslavio se izglasavanjem sramotnog Lex Perković koji je Hrvatsku i prije ulaska u članstvo EU posvađao s brojnim partnerima, a osobito s Njemačkom! Za razliku od njega naš predsjednik Plenković štiti nacionalne interese, ima izvrsne odnose s liderima svih ključnih država EU, a svojim je angažmanom na Europskom vijeću snažno pozicionirao Hrvatsku u Europskoj uniji. A o respektu koji Hrvatska uživa na vanjskopolitičkom planu svjedoči i izbor ministrice Marije Pejčinović-Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe!’, poručili su iz HDZ-a za tportal.

  • +6
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL