ponovni poziv

Milanović Plenkoviću: Sazovite sjednicu VNS-a, moramo razgovarati o radikalizaciji, pandemiji i kršenju Daytonskog sporazuma na štetu Hrvata

11.11.2020 u 16:56

Bionic
Reading

Budući da predsjednik Vlade Andrej Plenković još uvijek nije odgovorio na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost od 20. listopada, predsjednik je danas ponovno uputio dopis premijeru kojim predlaže sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i predlaže pitanja o kojima bi se raspravljalo i odlučivalo na sjednici VNS-a

'Kako je predsjednik Vlade i danas iznio neistinite činjenice o sazivanju VNS-a, u nastavku (i prilogu) objavljujemo dopis Predsjednika Republike koji mu je prethodno upućen', stoji u Milanovićevu priopćenju te se nastavlja:

'Obraćam Vam se još jednom s prijedlogom za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sukladno zakonskom okviru, čl. 4. st. 3. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja - kao predsjednici Vlade i Republike - ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti. Kao što i proizlazi iz ovog dopisa, a nastavno na moj dopis od 20. listopada, predlažem održavanje sjednice i od Vas očekujem odgovor prihvaćate li prijedlog za održavanjem iste'.

'S obzirom na to da prema već spomenutom čl. 4. st. 3. Zakona sjednicom Vijeća predsjeda Predsjednik Republike, slobodan sam predložiti sljedeća pitanja o kojima bismo raspravljali i odlučivali, a koja utječu na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske: radikalizacija u hrvatskom društvu, pandemija virusa COVID-19, sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine, funkcioniranje pravosudnog sustava Republike Hrvatske, posebice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu', stoji u pozivu te se zaključuje:

'Ako smatrate da bismo trebali raspraviti o još nekom pitanju, molim Vas da to predložite kako bi rasprava bila što kvalitetnija. S obzirom na brojnost i važnost tema, predlažem, ako se dogovorimo o održavanju sjednice, da je održimo u dva dijela u sljedeća dva tjedna, pri čemu sam spreman prilagoditi se Vašem rasporedu'.

  • +4
Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl