'DRŽAVNIČKA DISKRECIJA'

Milanović odbio pričati o susretu s Obamom

21.05.2012 u 11:41

Bionic
Reading

'NATO se priprema za novo vrijeme i Hrvatska sudjeluje u tom procesu. Članstvom u euroatlantskoj organizaciji riješili smo problem nacionalne sigurnosti u klasičnom smislu, ali sad moramo raditi na gospodarskom oporavku države jer oni su bogatiji i sigurniji', poručio je premijer Zoran Milanović nakon prvog dana NATO-ova summita u Chicagu, piše Večernji list

Na novinarsko pitanje da komentira susret s predsjednikom Obamom odgovorio je da ne može govoriti o tome jer 'to nije pristojno'.

'Proveo sam sat vremena s američkim i drugim predsjednicima članica NATO-a, razgovarali smo, ali bilo bi indiskretno od mene da o tome govorim. Što da vam govorim, o torbama, o čemu? Ne možemo trivijalizirati te susrete. Bilo je dvadesetak ljudi u jednom prostoru i razmijenili smo mišljenja, ali postoji elementarna državnička diskrecija i o tome se ne govori. U svakom kontaktu, pa i na NATO-ovu summitu, koristim prigodu da afirmiram Hrvatsku', kazao je Milanović, izvještava Večernji list

Naglasio je da je kao bivši diplomat posebno vezan uz NATO jer je o tome pisao prve bilješke na diplomatskoj dužnosti u Bruxellesu kad mnogi nisu vjerovali da imamo šanse za ulazak u tu organizaciju.

Na pitanje podržava li Hrvatska ulazak novih zemalja iz našeg susjedstva, poput BiH i Crne Gore, u NATO, odgovorio je da 'zastupa politiku otvorenih vrata' te da ne želi nikome docirati i govoriti što treba raditi, ali ćemo biti spremni svima pomoći.

NATO će afganistanskim snagama sredinom 2013. godine prepustiti vodeću ulogu u borbenim operacijama širom te zemlje, rekli su čelnici Sjevernoatlantskog saveza tijekom prvog dana susreta na vrhu čelnika država i vlada zemalja članica u Chicagu.