UMIROVLJENJE BEZ POSLJEDICA

Milanović odbio Antešićevu ostavku

05.10.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Iako se zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić u kolovozu prošle godine kao rapski gradonačelnik umirovio na jedan dan kako bi iskoristio svoje pravo na saborsku mirovinu, posljedica po njega ipak neće biti. Kako doznaje Novi list, Antešić je prošlog tjedna, kad je njegov slučaj procurio u javnost, bio spreman za povlačenje, napisao je svoju ostavku, ali ju je premijer Zoran Milanović odbio

Antešić tu zapravo nije ništa kriv. On se u to vrijeme nije više namjeravao kandidirati za gradonačelnika, a kako nije bio ni u kombinaciji za izbornu listu Kukuriku koalicije, odlučio je podnijeti zahtjev za saborsku mirovinu. Prije godinu dana Antešić nije znao da bi mogao postati neki državni dužnosnik, tek nakon parlamentarnih izbora premijer Milanović pozvao ga je da bude zamjenik ministra. Stoga zaista ne bi bilo pošteno prema Antešiću da ga se sada odreknemo', pojasnio je za Novi list visoki izvor iz Vlade.

Milanović se dosad nije izjašnjavao o Antešićevoj sudbini. Iz New Yorka, gdje je prošli tjedan bio na službenom putu, samo je kratko poručio kako mu je drago da se 'od SDP-a očekuju najviši moralni standardi' i da ne želi 'cinično predbacivati kakvih sve ljudi ima u Saboru i što su sve radili'.

Na taj način odgovorio je i na HDZ-ove kritike da je Antešić prekršio zakon i napravio nešto moralno dvojbeno.

Iako je konačna odluka sada donesena, mišljenja o Antešićevoj sudbini bila su različita i unutar samog SDP-a. Dio je smatrao kako u SDP-u nikako ne smiju popustiti pred pritiscima iz HDZ-a jer su i članovi glavne oporbene stranke, poput Vladimira Šeksa, Ane Lovrin, Ivanke Roksandić, Stjepana Milinkovića i karlovačkog župana Ivana Vučića, napravili istu stvar kao Antešić.

Međutim, neki ministri poput Željka Jovanovića i Siniše Hajdaša Dončića smatrali su da je Antešićev potez moralno upitan.