predsjednik O AKTUALNOSTIMA

Milanović otkrio kad će u Knin: Pobjeda u Oluji je čista i junačka, a zločin u Gruborima kukavičko i divljačko razbojništvo

29.07.2020 u 15:52

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović rekao je u srijedu da će 25. godišnjicu akcije 'Oluja' proslaviti na kninskoj tvrđavi s ratnim zapovjednicima 4. kolovoza kada će im uručiti odlikovanja

Ujutro, 4. kolovoza, na tvrđavi ću se susresti s predstavnicima postojbe Prvi hrvatski redarstvenik, a navečer tog dana s predstavnicima Hrvatske vojske te dati odlikovanja i promaknuća, rekao je Milanović u Rijeci.

Među ostalim, odlikovat će i gardijske brigade HVO-a koje su djelovale pod hrvatskim zapovjedništvom kao dio Hrvatske vojske u 'Oluji' i čiji su pripadnici ginuli za oslobađanje hrvatskog teritorija.

Ne mogu spriječiti svečanost u Čavoglavama, ali mogu reći što je bolje

Predsjednik Milanović ustvrdio je da je kninska tvrđava kultno i mitsko, te panhrvatsko mjesto, a na upit novinara da komentira spor oko mjesta obilježavanja 'Oluje' u Kninu, odgovorio je da Vlada može organizirati svečanost gdje želi, pa i u Čavoglavama, a da to on ne može spriječiti, nego da samo može reći što misli da je bolje.

"Knin je u tom smislu ništa, a to je bio i 1991. godine. Bio je prašnjava željeznička postaja, s puno vojnika i tvornicom šarafa, bez novaca, intelekta i bez ideja, a imaginarij pobune je rađen u Beogradu. Ne znam tko mi može zamjeriti na ovome, građani koji su napustili Knin i žive u Kragujevcu“, rekao je Milanović.

Pobjeda u 'Oluji' je neokrnjena, čista i junačka, a ubojstvo staraca u Gruborima je razbojništvo

Na pitanje o mogućem vezivanju proslave u Kninu s obilježavanjem stradanja srpskih civila u Gruborima nakon 'Oluje', Milanović je ustvrdio da bi se u Gruborima trebalo obilježavati na dan kad se tamo i dogodilo ubojstvo.

"Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobjeda gardijskih brigada i drugih postrojbi u 'Oluji' je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom“, kazao je.

  • +8
Predsjednik Zoran Milanović na izložbi 'Oliver u Luci/Luka u Oliveru' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Istaknuo je da će vjerojatno otići i na obilježavanje godišnjice ubojstava u Gruborima. 

Na pitanje zbog čega se rukuje s brojnim ljudima, uz to što ne nosi masku, Milanović je odgovorio da stalno čisti ruke alkoholom nakon toga.

Pozdrav laktovima je glupost

Shvatio sam da je pozdrav laktovima glupost jer čovjeku dolaziš na pola metra, a kad se rukuješ dolaziš na jedan metar, rekao je.

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je na Ljetnoj pravnoj školi pod nazivom Diplomacija i pravo 2020. na Pravnom fakultetu u Rijeci. Održao je predavanje sudionicima ljetne škole, zatvoreno za novinstvo. Na ovogodišnjoj ljetnoj školi sudjeluje 27 sudionika iz 14 zemalja. U sedam dosadašnjih izdanja škole bilo je ukupno 450 sudionika iz 35 zemalja.