CIJENA TERMOELEKTRANE NA UGLJEN

Milanović nudi Istranima bolnicu i kampus u zamjenu za Plomin 3

14.09.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Na današnjem tematskom sastanku o termoelektrani Plomin 3, kako su istaknuli, premijer Zoran Milanović i istarski župan Ivan Jakovčić najviše su razgovarali o obeštećenju Labinštine

'Novi blok termoelektrane Plomin gradit će se na ugljen. Plin je preskup i neisplativ', kazao je premijer Milanović i naglasio da se radi o jako važnom pitanju. Nažalost, termoelektrana u Plominu zacrtana je prije 40 godina. 'Znam da je Labinština cijeli niz godina bila zakinuta zbog termoelektrana u Plominu, tako da se nije razvijala kao drugi istarski gradovi poput turističkog Poreča. Osim Labinštine, od obeštećenja će koristi imati i Istarska županija budući da će se razvijati veliki projekti kao što su Nova bolnica i sveučilišni kampus. A kako je obećao Milanović, u novoj termoelektrani Plomin na ugljen koristit će se najsuvremenija tehnologija koja će biti najmanje štetna za ljude ovog kraja.

'Ovo je prvi put da je jedan premijer došao razgovarati s lokalnim čelnicima Labinštine i Istarske županije', kazao je Ivan Jakovčić. Istaknuo je da je ovo prvi korak i značajan pomak u odnosu lokalne i nacionalne vlasti jer je Istarskoj županiji partner Vlada.

Novinare je zanimalo hoće li Istarska županija ustrajati na referendumu i termoelektrani na plin. Jakovčić je kazao kako ne bi želio da se ponovi situacija s Plominom 2 kada je Istarska županija raspisala referendum koji je na kraju bio poništen. Na skorašnjoj sjednici istarske županijske Skupštine prenijet će vijećnicima informacije s današnjeg sastanka koji je, kazao je, bio vrlo konstruktivan.

Premijer Zoran Milanović s prvim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem i ministrom zaštite okoliša Mihaelom Zmajlovićem sastao se u Labinu sa sva četiri načelnika općina Labinštine, labinskim gradonačelnikom Tuliom Demetlikom, županom Ivanom Jakovčićem, zamjenikom župana Vedranom Grubišićem i predsjednikom Skupštine Istarske županije Dinom Kozlovcem, a sastanku je nazočio i prvi čovjek HEP-a Zlatko Koračević.

Milanović: Neće moći doći bilo tko i podvaliti nam neku zastarjelu tehnologiju

Gospodine premijeru, poslušajte glas naroda

Zelena lista danas je premijera Zorana Milanovića, u povodu njegova posjeta Plominu, pozvala da posluša glas naroda i razuma kada je riječ o najavljenoj gradnji termoelektrane Plomin C na ugljen, a ne samo ono što mu govori prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ističući da u njihovim kritikama i rješenjima vezanima uz taj projekt nema osjećaja, već samo logike i zdravog razuma. 'Gospodine premijeru, mislimo da su naše kritike u vezi Plomina C jako suvisle, a ni rješenja nam nisu baš za baciti. Najmanje su prikrivena, perfidna ili igraju, kako vi kažete, na najniže osjećaje', ističu u Zelenoj listi.

Zanimljivo je da je današnji sastanak u Labinu održan na dan zaključenja HEP-ovog natječaja za prikupljanje ponuda za strateškog partnera.

'Interes je ogroman. Od više desetaka onih koji su iskazali interes, iskristalizirat će se oni koji su financijski najjači i imaju najbolju tehnologiju. To pokazuje da ćemo na neki način moći diktirati uvijete. Više neće moći doći bilo tko i podvaliti nam neku zastarjelu tehnologiju', kazao je premijer u Labinu, odgovarajući na pitanja novinara o odazivu na natječaj. Kako vele premijer i istarski župan, razmimoilaženje oko pogonskog goriva nove plominske termoelektrane nije izazvalo trzavice u koaliciji, a složili su se da ukoliko to bude ugljen, Labinština mora dobiti obeštećenje. Visina obeštećenja nije određena, no postignut je dogovor da će se isplaćivati kroz deset godina.

Sudionike sastanka, aktivisti udruge Naša zemlja dočekali su pred palačom Grada Labina s razvijenim transparent s natpisom 'Koza je krepala'. Novinarima su se požalili da građane o Plominu 3 'nitko ništa ne pita'.

'Na sastanku su s nama bili predstavnici demokratski izabrane lokalne vlasti Grada Labina i Općina Kršana, Pićana, Svete Nedelje i Raše. To su ljudi kojima su građani dali povjerenje da ih vode. Oni će se obratiti svojim općinskim vijećima i donijet će odluku kakvu donesu', kazao je Milanović.

Iako je iz Ureda Vlade jučer bio najavljen i posjet TE Plominu, premijer Milanović se sa suradnicima Radomirom Čačićem i Mihaelom Zmajlovićem nakon sastanka u gradskoj palači u Labinu uputio za Zagreb, zbog neke neodgodive obveze.