LJUBLJANSKA IDILA

Milanović: Ne vidim bližeg suradnika od Slovenije

02.04.2013 u 13:23

Bionic
Reading

Nakon što je slovenski parlament jednoglasno prihvatio hrvatski pristupni ugovor nakon kratke rasprave u Državnom zboru, slovenska premijerka Alenka Bratušek i njen hrvatski kolega Zoran Milanović bili su zadovoljni učinjenim

'Sretna sam što je moj prvi gost predsjednik hrvatske Vlade, gospodin Milanović. Na kraju krajeva, to je pravi dokaz dobrih odnosa među dvjema državama', rekla je Bratušek i dodala:

'Danas je za obje države poseban i važan dan. Mnogo je zapreka bilo na putu, ali zahvaljujući dijalogu zapreke su nestajale. Rezultat glasovanja pokazuje da je politika solidarnosti slovenska politika. Ulaskom Hrvatske u EU nestat će zapreke za gospodarsku suradnju. Proširenje donosi stabilnost, demokraciju i gospodarsku uspješnost. I Janez Janša je bio s nama, još jednom hvala svima koji su sudjelovali na ovom procesu. Čestitke susjedskoj državi Hrvatskoj i sve najbolje u našoj novoj europskoj obitelji', izjavila je Bratušek.

Bivšem slovenskom premijeru Janši zahvalio se i Zoran Milanović koji je istaknuo da je lijepo vidjeti jednoglasnu podršku slovenskog parlamenta. 'Sada se trebamo okrenuti budućnosti', rekao je hrvatski premijer.

'Moramo se odmah okrenuti prema onome što nas tišti i jedne i druge, a to je gospodarska kriza, to je nedostatak gospodarskog rasta jer bez njega je sasvim svejedno po kojim kamatama se zadužujemo. Dok god živimo na dug znači da nismo jaki, da nismo progresivni, da ne stvaramo novo. Ekonomska situacija u Sloveniji je važna za Hrvatsku u istoj mjeri u kojoj je ekonomska situacija u Hrvatskoj. To je tako bilo i to će tako sigurno biti bez obzira na to što ulazimo u veliko zajedničko tržište', izjavio je Milanović i dodao:

'Male smo političke nacije, ali znamo što hoćemo i naša suradnja je zadana veličina na obostranu korist u budućnosti. To je tako. U biti, ne vidim bližem suradnika od Slovenije u godinama koje dolaze', zaključio je Milanović.

Zoran Milanović, Janko Veber i Alenka Bratušek


Predsjednik slovenskog Državnog zbora Janko Veber naglasio je kako je interes cijele regije da što više bude zastupljena u Europskoj uniji.

'Želim da život uz granicu postane još prijatniji, ili barem na takvom nivou na kakvom je bio dok smo svi zajedno bili u istoj državi. Želim da interes ove regije bude zastupljen u puno većem obliku nego što je sada kada je samo Slovenija u Europskom parlamentu. Zato želim da izbori za Europski parlament koji očekuju Hrvatsku - uspiju', kaže Veber.