RASPOLOŽENI PRedsjednik

Milanović nahvalio 'spektakularan' razvoj Krka: Ovo ni prije nije bio Balkan, nego zapad!

09.06.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu se sastao s novoizabranim čelnicima kvarnerskih gradova i općina, s kojima je razgovarao o turizmu, turističkim pristojbama i paušalima, lokalnim projektima, energetskoj tranziciji, LNG terminalu u Omišlju i drugim temama

Milanović je rekao da je s lokalnim čelnicima razgovarao o turizmu, pristojbama, porezima, paušalima te koristima lokalnih zajednica, odnosno lokalnih proračuna od njih, o lokalnim projketima, o LNG terminalu u Omišlju.

Govoreći nakon sastanka o turističkoj sezoni na otoku, predsjednik Milanović je rekao da će ove sezone ljudima na otoku biti bolje, da će ljudi opet zaraditi. "Oni koji žive samo od turizma kao dopunske djelatnosti platit će manji porez državi, a drugi veći, jer država mora živjeti od poreza."

Zoran Milanović na Krku Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Rekao je kako mu je drago da je Krk, koji je napravio spektakularan pomak u zadnjih 30 godina, primjer i standard za sebe, posebice u području energetske tranzicije i ekologije. Tu je riječ o bogatim općinama za hrvatski standard, koje imaju velike proračune s kojima se solidno upravlja, kazao je Milanović.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Milanović je na Krku otvorio 10. energetsku konferenciju otoka te je rekao da je i prije četrdesetak godina dolazio tamo, pa mu je poznato kakvo je stanje, a nije bilo najbolje, bilo ranije - od opskrbe namirnicama, vodom, tiskom, do prikupljanja i odvajanja otpada.

Rekao je da Krk "ni prije nije bio Balkan nego zapad", ali da se nekad ni na Krku, koji sada u tome prednjači, nije odvajao otpad i da stanje nije bilo dobro.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Naglasio je da je prije 20-ak godina na Krku počelo odvajanje otpada, čak i ranije nego u nekim europskim središtima, da se provode i drugi oblici energetske tranzicije te da je taj otok u međuvremenu prošao ogroman put, dodavši da je Krk sada više otok za odmor obitelji i za moderni turizam.

"Od kada sam se iz Bruxellesa vratio u Hrvatsku svake godine idem u Šilo i vidim kante za smeće. Krk kreće s tom pričom 2005., 2006. godine“, rekao je uspoređujući to vrijeme s vremenom kada kanti za smeće na otoku nije bilo. Dodao je kako je shvatio da ljudi, potpuno indiferentni prema tome, počinju odvajati smeće jer vide da sustav funkcionira.

Kazao je i kako se razgovaralo i o LNG terminalu oko kojega načelnica Omišlja Mirela Ahmetović ima dosta na zakonu utemeljenih pitanja.

Ahmetović je rekla da je Predsjednika upoznala s novinama i novim nelogičnostima u vezi s radom LNG terminala te, smatra, kršenjima propisa Osim toga bilo je govora o razvoju turizma, komunalnim i energetskim projektima i projektima koji se financiraju iz EU fondova.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Predsjednik Milanović tijekom posjeta otoku Krku otvorio je 10. energetsku konferenciju, održao sastanak s novoizabranim čelnicima kvarnerskih gradova i općina te posjetio krčko Komunalno poduzeće „Ponikve." Milanović će obići i Poljoprivrednu zadrugu "Vrbnik" u kojoj će se susresti s vinarima i maslinarima otoka Krka, a potom će prisustvovati uručenju nagrade obitelji Toljanić za Europsku veliku obitelj godine.