verbalni rat

Milanović na Kosovu: Plenković je dvaput digao rukicu za smjernice za rad SOA-e, nije 'a' rekao. A sad ovo!

24.12.2021 u 13:49

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović u sklopu službenog posjeta Kosovu danas obilazi hrvatske vojnike u sastavu NATO-ove mirovne operacije KFOR. Posjetio je kamp 'Film City' u Prištini, gdje se susreo s general-bojnikom Ferencom Kajarijem, zapovjednikom KFOR-a. Nakon toga susreo se s pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske. Na kraju službenog posjeta Milanović obilazi kamp 'Villaggio Italia' u Peći, gdje se također susreo s hrvatskim vojnicima i gdje je predviđen zajednički ručak

Komentirao je sigurnosnu situaciju na Kosovu, rekavši da je situacija stabilna, ali fragilna.

'Teško da može izbiti rat. Kosovo stoji na mjestu i ono što je paradoks, da je ovo ustvari vrlo stabilan i predvidiv dio. U NATO primaš one s kojima možeš računati, to nije avantura. To je duogoročni zalog', rekao je.

O Mostovom referendumu kaže da je Ustav tu nejasan, zakon o referendumu se uvijek može promijeniti, ali on Mostu čestita.

'Ovi su to uspjeli bez logistike, svaka čast. Ako se referendum održi, to je 99 posto gotovo, jer nitko neće izaći na referendum, da bi to osujetio', kaže.

Odgovarajući na pitanja novinara o reakciji premijera Andreja Plenkovića na njegovu prozivku oko SOA-e, rekao je, ne sasvim povezano, da Hrvatima u BiH slijedi teška godina, jer ih je premijer 'prodao'.

'Štetimo ugledu njega i njegovih privatnih aranžmana s njegovim ljudima. Kojem međunarodnom ugledu? U Sarajevu. Ovo će biti teška godina za Hrvate u BiH', kazao je.

'Ako sam ja štetočina ukazujući na to, ja sam najponosnija štetočina i podignut ću sebi spomenik od mjedi', rekao je Milanović.

On smatra da prošlogodišnji napad mladića na Banske dvore nije bio desni ekstremizam, unatoč naporu Vlade da to nametne.

'Nije taj mladić bio u ćeliji Al Kaide. Nije ni pratio Plenkovića, onda bi znao da Plenković u 8 sati nije na poslu', rekao je.

'Sad sam ponovno razgovarao s dr. Lozančićem i dr. Miljenićem, da vidim što mi je promaklo iz njegove izjave. Ravnatelj SOA-e vrhunski radi svoj posao, upravo ga je Plenković predložio. Taj nesretni događaj se dogodio u 10. mjesecu prošle godine, supruga mi je tamo prošla. Do kraja te godine imamo usvajanje smjernica za rad službe. Na Vijeću za nacionalnu sigurnost smo se oko toga usuglasili. Plenković tamo nije 'a' rekao. Prošlo je godinu dana, opet sve isto, digao je rukicu i sad kaže ovo. Što bi trebalo? Da DORH ispita mrtvaca? Dečki od 17 godina su ubijali austrijske prijestolonasljednike! Šta ako je bio psihički bolestan? Naše službe nisu uspjele ustanoviti ništa', rekao je Milanović.

'On očekuje da mu SOA kaže da je njegova stražnjica u opasnosti', rekao je Milanović, dodajući da se i sutra može dogoditi nešto slično.

  • +12
Milanović u Janjevu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan