PREDSJEDNIK u vukovaru

Milanović upozorio da ćemo možda neko vrijeme biti bez predsjednika Vrhovnog suda, a ljudima koji se ne žele cijepiti poručio: Život će vam biti jadan

18.06.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je predstojeću saborsku raspravu o Zlati Đurđević nakon što je Hrvatski sabor u petak proširio dnevni red njegovim prijedlogom o njezinu imenovanju predsjednicom Vrhovnog suda, oko čega već mjesecima traje prepucavanje između predsjednika države i premijera Andreja Plenkovića

'Ovo je tek početak postupka. Ovo do sada bila je farsa. Dio zastupnika učinit će sve da gospođa Đurđević ne bude predsjednica Vrhovnog suda. Moguće je da RH jedno vrijeme bude bez legitimnog predsjednika Vrhovnog suda. To je nezgodnije nego da država bude bez predsjednika Sabora', rekao je Milanović, dodajući da su njegove namjere dobre.

  • +10
Zoran Milanović u Borovom naselju s Ivanom Penavom Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Aktualnom predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi četverogodišnji mandat istječe sredinom srpnja, a ukoliko Sabor do tada ne izabere novog čelnika najvišeg suda, tu dužnost privremeno će obnašati zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela. Saborska rasprava o predsjednici Vrhovnog suda očekuje se u narednim tjednima.

Milanović je danas naglasio da je Zakon o sudovima protuustavan te se još jednom osvrnuo na zaključak Ustavnog suda, prema kojemu predsjednik Republike za predsjednika Vrhovnog suda može predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća te da se time ne ograničava ustavno pravo da predsjednik države predlaže, a Hrvatski sabor bira predsjednika Vrhovnog suda.

Zlata Đurđević na sjednici Odbora za pravosuđe Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nemam nikakvo poštovanje prema nekima od tih ljudi, mislim da su korumpirani', rekao je, odgovarajući na pitanje o sucima Ustavnog suda.

Ponovio je da s obzirom na neustavni javni poziv procedura prema Ustavu počinje tek sada. 'Ustavni sud je politička organizacija koju vodi Šeksov kum. Nepošten je, sastavljen po političkim kriterijima i donosi odluke u dogovoru s izvršnom vlašću', naveo je Milanović.

Na ponovljeni upit znači li to da kao predsjednik RH ne poštuje odluku Ustavnog suda nije suštinski odgovorio.

'Pogrešno pitanje. To možete pitati Vladu koja ima silu, instrumente i moć da nešto provede ili ne provede. Predsjednik čak i da hoće, ne može prekršiti odluku Vrhovnog suda. Predsjednik nema te instrumente', rekao je Milanović, dodajući da živimo u bezakonju dok se ne promijene zakonske odredbe o izboru čelne osobe Vrhovnog suda.

Komentirajući novu vladajuću koaliciju u Vukovaru, rekao je da je jasno da je pobijedio Ivan Penava. 'Nije loše da lokalna srpska zajednica želi biti uz jače', rekao je, dodajući da je Penava privatno umjereniji nego što je to javno.

'Ja sam obrnuto - privatno sam još gori', rekao je predsjednik.

O ljudima koji se ne žele cijepiti: Život će vam biti jadan

Govoreći o cijepljenju, rekao je da se ljudi boje, da su oportunisti. 'Ne smatram da sam junačina zato što sam primio dvije doze cjepiva. Neki neće, ali smatrat će ih izopćenicima i teže će im biti živjeti. Život će vam biti jadan. Moj sin je sad išao preko nekoliko granica na istok, to je procedura - bože sačuvaj. On je doduše prebolio bolest', rekao je Milanović.

O vojnom neboderu na Črnomercu rekao je da lani nije htio ići na otvaranje lokacije, a išao je premijer Plenković.

'Nisam htio doći jer sam znao da nema ni uporabnu dozvolu ili su već bili ovi problemi. Nadam se da će Vlada naći načina da to riješi, jer su stavke zaista prevelike. Ali to je običan neboder, zašto su tamo gradili neboder, ne znam, ali to je pitanje za kulturu i estetiku', rekao je Milanović.

Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je bio na svečanosti dodjele znakovlja pilotima na Plesu, a kasnije je obišao solarno terminalno polje i kotlovnicu u Borovom naselju.

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor

Nakon toga sudjelovao je na 5. sjednici Vijeća predsjednika Republike za energetsku tranziciju, na kojoj su predstavljene smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja.

'Polako napuštamo plinske bojlere. Kako doći do novog, hrabrog, vrlog svijeta? Teško, ali postoji rješenje - fondovi EU-a', poručio je Milanović, dodajući da će to područje zahtijeva agresivnu i kvalitetnu pripremu kako bismo se grijali i hladili možda ne kao Kopenhagen, nego kao Bratislava, 'koja nas je prešišala u tome'.

'Otvorio bih malu istragu za svaki milijun eura koju su nam dali. Dobiti i iskoristiti nije isto. To su milijarde eura, koje mogu biti neiskorištene', rekao je Milanović.

  • +22
Svečana ceremonija povodom dodjele letačkih znakova 25. naraštaju pilota Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL