sporna izjava

Milanović Kajtaziju: Daj bježi, okupaj se u moru... Provjerite je li on uopće Rom!

29.07.2022 u 10:51

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je bio u Imotskom na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 115. brigade HV Imotski. Prije toga je kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima imotskog kraja, na tvrđavi Topana, položio vijenac i zapalio svijeću

Predsjednik je nakon toga dao izjavu za medije, a komentirao je i svoju jučerašnju izjavu o Romima i klimi.

'Nisam se jednom potukao radi zaštite časti i prijateljstva kad su Romi u pitanju, ali ajde dosta više tog prenemaganja. Jesam možda rekao da su Romi lopovi? Ili sam širio predrasude i stereotipe? Zna se tko krade u ovoj zemlji i tko krade metal. Jesam ja rekao da Romi kradu? Jesam trebao reći da su Romi doktori znanosti? Pa ni ja nisam. Dosta tog prenemaganja i ispričavanja. Gdje je kraj tom ispričavanju, za ovo, za ono… Stalno se mora netko nekome ispričavati, kome da se ispričam, za što? Gospodin Kajtazi, prvo je uopće pitanje je li on Rom, ajde prokopajte to koliko je on stvarno Rom', rekao je Milanović, prenosi N1.

Na pitanje je li pridonio stereotipima, predsjednik je rekao: 'Ako izgubimo smisao za humor, onaj zdravi minimalni humor, gotovi smo.'

'Stereotipi postoje i svi smo mi stereotipni ljudi. Stereotipi nisu mržnja i važno je da to ne budu. Sve dok nisu mržnja nisu opasni. Za Rome prije svega oni mogu učiniti najviše. Po čemu je status Roma - uz sva moja zalaganja koja je Kajtazi tada glorificirao, kada sam mu ja bio izvor financiranja - što se u međuvremenu promijenilo? Čovjek je jedva dočekao po ovoj vrućini - 'evo i mene'. Ma daj, molim te. Daj se okupaj, mislim okupaj u moru kao i ja, i ovo će sigurno krivo protumačiti. Vruće je, ohladi glavu u moru, čovječe, ne pričaj gluposti', rekao je predsjednik, prenosi Večernji list.

Predsjednik je istaknuo kako trenutno postoje puno važnije teme, poput prijetnji ratom koje stižu iz BiH.

'Džeferović prijeti ratom, dronovima. To je veća tema od svega. Pokušavaju zatući hrvatski narod. Uvijek sam radio razliku između Kajtazija i Pupovca. Pupovac ne zastupa nikoga. Za Kajtazija glasa velik broj Roma, cmizdrenjem im neće pomoći', rekao je Milanović.

Komentirao je i Plenkovića kazavši da je čovjek koji sve shvaća osobno. 'Što su nam donijeli ljudi s kojim razgovara već dvije godine? Ništa', kazao je.

Naveo je i da je doprinos Milorada Dodika Pelješkom mostu bio maksimalan.

'Nitko iz BiH se nije ponio korektnije, a to znam jer sam bio premijer. Naravno, napravio je to zato što ima interesa u tome', dodao je predsjednik.

Potom se opet vratio na Plenkovića.

'On je rekao da je smiješno to što ja govorim. Smiješno? Odi malo na ulicu, druži se s Cigićima i Romima pa ćeš možda imati bolju frazu od 'to je smiješno'. Što je smiješno? To što ne poduzimaš ništa? Što se naslikavaš s Džeferovićem? Napravili su budalu od njega. Od mene nisu', rekao je Milanović.

Kazao je da je davno želio razgovarao o situaciji u BiH.

'Poslao sam Plenkoviću poziv na sastanak Vijeća za sigurnost da razgovaramo o BiH, pa naravno i o drugim temama o kojima je on htio. Na kraju je on odustao, jer nije bilo po njegovom, a sve to sada plaća hrvatski narod. Taj tip se bavi osobnom politikom. Da se ja kandidiram za premijera. Bio sam. Što će mi to? I bio sam u puno težim vremenima', tvrdi.

Poručio je da imamo velike probleme u BiH, a bavimo se Kajtazijem.

'I jako je bitno za kraj je l' netko tko predstavlja Fince - Finac, Rome - Rom, i slično. Jer u protivnom imamo poduzetnike, ljude koji rade za svoj interes, a ne za manjinu koju predstavljaju', zaključio je Milanović.