ANALIZA PRVOG ‘AKTUALCA’

‘Milanović je prerano počeo gubiti živce’

19.01.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Promukli glas i upozorenje šefici oporbe u stilu citata iz ‘Smogovaca’ - ‘to da vam je zadnji put’ - obilježili su prvi aktualni sat u Hrvatskom saboru premijera Zorana Milanovića. Lagana nervoza u nastupu je bila primjetna pa analitičari i komunikolozi upozoravaju da je ‘malo rano počeo gubiti živce’ te najavljuju oštrije i žustrije rasprave

Upozorenja iz HDZ-a, posebice njegove predsjednice Jadranke Kosor, po kojima će premijer Zoran Milanović ‘morati odgovarati na svako, pa i krajnje neugodno pitanje’, očito su tek uvod u ono što će uslijediti kad na dnevni red saborskih sjednica budu došla neka osjetljivija pitanja.

Zamjerili su mu HDZ-ovci da ih je, ‘izazvan pitanjem zastupnice Sunčane Glavak, upozorio da je to zadnji put’, na što se Milanović branio da nikoga neće i ne može ušutkavati, pa su na sličnom tragu i analitičari. Komentirajući Milanovićevo ponašanje priznali su da je bio ‘malo nervozan’, no vjeruju da će se to s vremenom promijeniti.

Politički analitičar Žarko Puhovski ocjenjuje da su za aktualni sat ‘obje strane bile bolje pripremljene nego u prethodnom razdoblju, kad su uloge bile obrnute’ te podsjeća da su premijer Milanović i ministri dobro odgovarali do posljednjeg trenutka.

U posljednjem trenutku premijer je izgubio živce, potpuno nepotrebno. Umjesto da je upotrijebio uobičajenu frazu ‘institucije sustava će to razriješiti’, prigovorio je HDZ-u, što je besmislena greška kojom je stavio sjenku na dobru pripremljenost i veoma dobre odgovore prije toga, kaže Puhovski.

Premijerovu nervozu pravda i činjenicom da fizički i nije bio u najboljoj formi, što se moglo čuti po Milanovićevom glasu. ‘Nadam se da nervoze više neće biti i da će uspjeti sačuvati živce. Malo je rano da počne gubiti živce. To je tek početak mandata’, upozorava Puhovski.

Politolog Višeslav Raos iz Centra za politološka istraživanja ocjenjuje da premijer Milanović i ‘nije bio toliko nervozan’, no i priznaje da je ‘možda u nekim trenucima smatrao da su pitanja prešla svaku mjeru’.

‘Lagana nervoza sigurno je bila prisutna, no možemo je pripisati i činjenici da je nov u funkciji, a ne samo zato što je dobio ovo ili ono neugodno pitanje. Nervoza će s vremenom nestajati, jer se čovjek mora priviknuti na to da je najodgovornija osoba u državi’, ukazuje Raos.

Ni politički analitičar Jaroslav Pecnik ne misli da se ‘nešto posebno dogodilo, osim što je malo promuklo odgovarao na promukla pitanja’. ‘Bila su to pitanja koja ne idu na suštinu stvari, nego se njima želi pokazati da HDZ živi i da je jaka oporba koja ima svoj stav. Ipak je to loše odigrana igra’, kaže Pecnik.

I Raosu i Pecniku svidjela se činjenica da SDP-ovi zastupnici nisu sudjelovali u aktualnom satu te time, kako kaže Pecnik, ‘nisu zamarali naručenim pitanjima’. ‘Postavljanjem podilazećih pitanja dobili bi nešto kontraproduktivno i to bi se prepoznalo’, dopunjuje ga Raos.

HDZ prebacuje lopticu

Politolog Višeslav Raos ukazuje i na to da je HDZ pitanjima na aktualnom satu zapravo pokušao ‘prebaciti lopticu s priče o unutarstranačkim borbama’, dok njegov iskusniji kolega Jaroslav Pecnik tome dodaje i pitanja jednodnevnog odlaska u povlaštenu mirovinu nekih oporbenih zastupnika, uključujući Damira Kajina, ali i ono što je po njemu bitnije - oporbeni pokušaj da se pokaže da Vlada nije dosljedna i ne zna dati odgovore.

‘Vlada će s nekim teškim odlukama tek krenuti i rasprava će tek uslijediti, pa će biti težih i škakljivijih pitanja, posebno kad doista krenu određeni potezi, odnosno cijeli paket socijalnih i ekonomskih mjera koje se spremaju’, smatra Raos.

U tome se s njima, kao ni s obranom vladajućih zastupnika da nemaju što pitati Vladu jer je prošlo tek nekoliko tjedana njezina rada, ne slaže Božo Skoko, stručnjak za odnose s javnošću s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

‘Dapače, sada se stvara strategija i određuju prioriteti. Smjerovi kojima su krenula pojedina ministarstva ili tapkanje na mjestu pojedinih ministara itekako daju prilike za puno pitanja, na kojima može poentirati HDZ, ali i Kukuriku koalicija’, smatra Skoko. Komentirajući prvi Milanovićev nastup, Skoko ukazuje da ‘nije jednako biti u ulozi oporbe koja na aktualnom satu redovito napada, jer želi pokazati da Vlada ne radi dobro, i u ulozi premijera koji treba odgovarati na neugodna pitanja i ostaviti dojam da Vlada savršeno dobro zna kako će zemlju izvući iz krize i obraniti nacionalne interese’.

‘Svaki početak je težak, ali nema dvojbe da će s vremenom i premijer i ministri savladati komunikacijske vještine potrebne za aktualni sat te da će i pitanja biti sve teža. Jasno, odnos snaga na aktualnom satu će uvelike ovisiti o konkretnim rezultatima i pomacima koje Vlada napravi ili ne napravi. Uvijek je lakše biti u oporbi i napadati, nego pokušavati nešto napraviti i pritom braniti svoj rad pred zastupnicima’, zaključuje Božo Skoko.