SDP-OVA PRAVILA

Milanović izbacio Bandića iz utrke za Pantovčak

19.06.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović je na sjednici stranačkog Predsjedništva objavio da će unutar SDP-a onemogućiti sve kandidature za predsjednika Republike osim one Ive Josipovića i Ljube Jurčića

ZAGREB - Oni su, objavio je svojim kolegama u vrhu SDP-a, najpopularniji kandidati među socijaldemokratima i jedino njih će predložiti Glavnom odboru za natjecatelje za stranačku nominaciju, piše Slobodna Dalmacija.

Tom je prigodom Milanović istaknuo da nijedna nova kandidatura neće biti pravovaljana. Time je iz utrke anulirao potencijalno snažne stranačke kandidate za predsjednika Republike Zlatka Komadinu i Milana Bandića

Milanović i Budiša na ručku

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović i bivši šef HSLS-a Dražen Budiša u  našli su se na ručku u zagrebačkom restoranu'Korčula'. Do susreta je, prema neslužbenim informacijama, došloslučajno, a Milanović i Budiša zadržali su se u dvosatnom razgovoru, ukojemu su pretresali i neka politička pitanja.

Iako su neki članovi Predsjedništva ustrajavali u provedbi punog kandidacijskog postupka kako bi se i ostali članovi mogli kandidirati u ovoj unutarstranačkoj utrci – a dio njih čak je izrazio i sumnju da se Josipović i Jurčić mogu ravnopravno nositi s protukandidatom iz HDZ-a – Milanović je inzistirao da se stranački predizbori provedu po hitnom postupku, a najkasnije do 15. srpnja. Takav je stav opravdao argumentom da SDP-ov kandidat treba imati što dulju kampanju.

Zanimljivo je da je u jednom trenutku Milanović čak predložio da se, zbog nedostatka vremena, u izbor SDP-ova kandidata za predsjednika Republike ne uključe svi članovi stranke, s obrazloženjem da se 'ne mora baš u svakom selu glasati'.

Takav je stav izazvao protivljenje uvjerljive većine članova Predsjedništva, a na intervenciju predsjednika Glavnog odbora Josipa Leke prihvaćeno je da u stranačku nominaciju budu uključeni svi članovi SDP-a.

Predsjedništvo je na četiri sata dugoj sjednici zatražilo i dubinsku analizu rezultata lokalnih izbora, jer među članovima ovog tijela dominira mišljenje da, unatoč pobjedama u nizu sredina, SDP nije ispunio svoj strateški cilj i u vrijeme recesije pobijedio HDZ.