nova stara vlast

[FOTO] Plenković dobio mandat od Milanovića i objavio strukturu vlade: Pročitajte što su premijer i predsjednik još rekli o koronakrizi, obnovi Zagreba, pozdravu 'Za dom spremni'...

16.07.2020 u 09:32

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je tehničkog predsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića te mu dao mandat za sastavljanje nove Vlade.

12.27 Upitan planira li rebalans proračuna Plenković je kazao da je stanje u proračunu dobro. 'Mi smo izlazili i pred domaća i međunarodna financijska tržišta u pravom trenutku. Obveznice koje smo izdavali su bile u najpovoljnijim uvjetima i na tom tragu ćemo nastaviti. Određene stavke proračuna, nakon što se oformi nova vlada, ćemo morati prilagoditi', rekao je Plenković.

'Imamo dosta veliko isustvo različitih situacija. Važno nam je očuvamo javno zdravsvo i zdravlje građana, a da omogućimo ekonomiju i kretanje građana. Najvažnija poruka je osobna odgovonost svih nas, HDD. Ako se toga budemo držali broj zaraženih će biti manji', rekao je Plenković, no nije želio komentirati Milanovićevu ideju o pravnom okviru djelovanja Stožera.

'To sam rekao jer vidim da vas pola nosi maske, pola ne. Da, cjepidlačim, ali koja je pravna osnova da vas se kazni za nenošenje. Zakonom bi imali čistiju situaciju. Moja ideja je dobronamjerna', dodao je Milanović.

12.22 Milanović je upitan da li je 76 dovoljno za opstati na vlasti, rekao da je. 'Ja mu želim sve najbolje. Volio bih da su ga podržali i neki politički bliskiji, ali očito da te suradnje neće biti. Volio bih da ne bude pretrčavanja', kazao je.

Međutim, Milanović se osvrnuo na nešto drugo. 'Druga stvar je pravni okvir u kojem djeluje Stožer civilne zaštite. Volio bih da imamo jasnije definirane ovlasti za donošenje mjera i rokove u kojima takav režim vrijedi. Držim da postojeći zakonski okvir nije taj', dodao je Milanović.

'Mislim da bi rješenje bilo da većina prema članku 17. Ustava predloži na određeno vrijeme suspenziju ljudskih prava. Mislim da ta dvotrećinska većina u Saboru postoji. Ne vidim tko bi u saboru imao išta protiv toga', dodao je Milanović, kazavši da je o tome razgovarao i s Plenkovićem.

12.15 Sljedeće pitanje je bilo oko zakona o obnovi Zagreba, no prije odgovora Milanović je dodao: 'Možda se premijer želi osvrnuti na nešto što sam rekao. Jer uvijek ja nešto kažem pa ispadne da ga poklopim'.

Na pitanje o Zakonu o obnovi grada Zagreba, Milanović je kazao kako je Zagreb i prije potresa bio najzapušteniji grad.

'Što se tiče idućih koraka, izgledno je konstituiranje Sabora, izglasavanje povjerenja vladi. Nakon toga ćemo imati prvu sjednicu nove vlade s koje ćemo uputitit Zakon o obnovi Zagreba. Ostale su neke nijanse da dogovorimo. Najbitnije da postoje dva elementa- jedno je zakonski okvir, a drugo su sredstva. Nisam čuo od ovih koji urliču da nose rješenje za 11 milijardi eura štete', rekao je Plenković.

12.11 'Pitanje ZDS je regulirano našim zakonima i presudama sudova. Napravili smo velike iskorake. Moja je želja da svi manjinski zastupnici podrže vladu. Činjenica je da smo mogli razgovarati sada s drugim partnerima, ali to smo ostavili za neka druga izborna vremena jer su se u kampanji ponašali ucjenjivački uvjetovavši tko može voditi Vladu', poručio je Plenković.

'Ovo s manjinama je nastavak dobre prakse, prakse dobrog duha. to nije samo simoblička stvar. to Hrvatsku razlikuje od dosta njenih susjeda. Ova druga stvar oko ZDS, imamo mi dosta debata. Ustavni sud kaže da taj urlik nije u skladu s Ustavom, što ništa ne znači. Nisam čovjek koji je zabrane, ali ovdje druge nema. Ovo treba biti kažnjivo. A da se to tretira kao narušavanje javnog reda i mira je kao da netko baci bocu kroz prozor. Ali neću raditi pritisak oko toga', poručio je Milanović.

12.09 Na pitanje hoćemo li i dalje gledati tvrdu kohabitaciju premijera i predsjednika, Milanović je rekao kako je pružao podršku u uvođenju mjera.

'Nismo se slagali oko nekih simboličnih manifestacija i ti stavovi se neće mijenjati', rekao je Milanović.

'Ne radi se o suradnji brda nego o suradnji Vlade i mene kao predsjednika Vlade. Sada je na hrvatskom političkom prostoru osim lokalnih izbora, do 2024. jedna sasvim druga situacija, druga politička perspektiva. Nama je u interesu da gdje možemo naći zajednički nazivnik da radimo u interesu hrvatskih građana', kazao je Plenković o suradnji s Pantovčakom.

Što se tiče nekih stavova koje ima kao predsjednik HDZ-a, oni se dodao je, neće mjenjati. 'Razlike će ostati ali imamo životnu i političku zrelost da u ovakvim okolnostima potičemo suglasje koje je dobro za hrvatsko društvo', poručio je.

  • +22
Milanović dao Plenkoviću mandat za sastavljanje vlade Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

12.07 'To je smanjenje ministara, a ne ministarstva. Broj službenika će biti isti, broj uprava će ostati isti. Za moje vlade broj izvršitelja je smanjen za nekoliko tisuća. Ako će njemu biti lakše raditi, tim bolje. Ne treba gledati koliko će ljudi dobiti plaće nego što rade za tu plaću', komentirao je Milanović smanjenje broja ministarstava.

12.00 Gotov je sastanak Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića.

'Odluku o dodijeli mandata gospodinu Plenkovću sam uručio gore u uredu, da izbjegnemo ceremonijalnost . To je komad papaira. Broj potpisa koje sam vidio je 76, nadam se da će svi biti zdravi, veseli, čili i da neće biti zdravstveno kompromitirani i da ćete moći raditi', rekao je Milanović u izjavi medijima.

Plenković se zahvalio na mandatu ali i svim građanima koji su glasali na izborima. 'Naš cilj je bio da što prije idemo k sazivanju Sabora. Predsjednik je u dogovoru samnom odlučio da to bude sljedećeg tjedna. Predstaviti ćemo i novu Vladu', rekao je Plenković.

Najavio da je da će biti 16 ministarstva. 'Bit će četiri potpredsjednika Vlade - dva dosadašnja Davor Božinović i Zdravko Marić, potpredsjednik će biti i Tomo Medved, te Boris Milošević', dodao je.

Što se tiče ministarstva, potvrdio je da se spajaju ministarstvo pravosuđa i uprave, ministarstvo graditeljstva i državne imovine, ministarstvo rada i socijalne politike, ministarstvo turizma i sporta, ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, dok će ministarstvo kulture dobiti u naziv i medije.

Najavio je da će se oformiti novi državni ured za demografiju i mlade.

O imenima na čelu tih resora će izvijestiti idući tjedan.

11.34 S par minuta zakašnjenja Andrej Plenković stigao je na Pantovčak kako bi od predsjednika Zorana Milanovića zatražio mandat za sastav nove Vlade. Tehničkog premijera na ulazu u Ured predsjednika dočekao je pročelnik Kabineta predsjednika Bartol Šimunić.

U pratnji Plenkovića bili su predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, njegova zamjenica Tena Mišetić i glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Milanović je Plenkoviću po dolasku pružio ruku, no Plenković je odmah reagirao i predsjedniku pružio lakat da se pozdrave sukladno epidemiološkim mjerama koje preporučuju da se ne rukuje.

10.32 Prije dolaska Plenkovića na Pantovčak, u Ured predsjednika stigli su predsjednik i potpredsjednici Državnog izbornog povjerenstva kako bi predsjedniku Zoranu Milanoviću predali konačne službene rezultate izbora. Naime, budući da na ponovljene izbore u Raši i na izbore za Hrvatski sabor općenito, nije stigao ni jedan prigovor, stvoreni su uvjeti da DIP utvrdi konačne rezultate parlamentarnih izbora.

'Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske Đuru Sessu, potpredsjednice DIP-a Vesnu Fabijančić- Križanić i Anu Lovrin te člana DIP-a Slavena Hojskog. Predsjednik DIP-a Đuro Sessa uručio je predsjedniku Milanoviću službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor koji su održani 5. srpnja ove godine. Nakon zaprimanja službenih rezultata izbora zastupnika u Hrvatski sabor, predsjednik Milanović obavit će Ustavom predviđeni postupak za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske', priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Na temelju konačnih rezultata izbora predsjednik Milanović sazvat će Sabor na prvo zasjedanje. Očekuje se da će to biti već sljedeće srijede, kada bi se trebao i konstituirati Sabor.

  • +3
Predsjednik Zoran Milanović primio je predsjednika i članove DIP-a Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Rezultati izbora za Hrvatski sabor od 5. srpnja iznjedrili su HDZ kao jasnog pobjednika te je većina dogovorena već dan poslije, tako da je sastanak na Pantovčaku tek formalnost.

Sastanak se održava 11 dana nakon izbora jer su sudionici čekali službenu objavu rezultata izbora. Proglašenje službenih rezultata se otegnulo jer su u općini Raša u Istri morali ponoviti izbori. Ti izbori nisu mogli utjecati na konačan rezultat, ali dok se to ne odradi proces formiranja nove vlasti nije mogao ići dalje.

Tako će Milanović nešto prije Plenkovića u četvrtak primiti predsjednika i članove Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske koji će mu uručiti službene rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor nakon čega će konačno moći uručiti mandat sa sastavljanje nove vlade Plenkoviću. Šef HDZ-a je u srijedu nakon ručka s predstavnicima većine u zagrebačkom restoranu Baltazar predstavio dinamiku aktivnosti za idući tjedan.

U četvrtak će predsjedniku Zoranu Milanoviću odnijeti 76 potpisa potrebnih za sastavljanje Vlade. Na sastanku su, osim HDZ-ovaca, bili predstavnici nacionalnih manjina, čelnik HSLS-a Dario Hrebak, predsjednik HNS-a Predrag Štromar i šef Reformista Radimir Čačić.

'Razgovor je protekao u vrlo dobrom ozračju. Predstavio sam kolegama dinamiku aktivnosti za idući tjedan. Sutra ću imati susret s predsjednikom. Nakon što dobijem mandat za sastavljanje, on i predsjednik Sabora će se dogovoriti o konstituirajućoj sjednici koja se očekuje sredinom idućeg tjedna', rekao je šef HDZ-a.

  • +9
Sastanak parlamentarne većine Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX