nakon osam sati pregovora

Plaće rastu 10,4 posto: Plenković očekuje početak nastave u petak, članovi sindikata odlučuju o ponudi

26.11.2019 u 16:42

Bionic
Reading

Po okončanju pregovora Vlade i obrazovnih sindikata, koji su potrajali gotovo osam sati, premijer Andrej Plenković zahvalio je sindikalistima na konstruktivnim razgovorima i objavio da je postignut, kako je rekao, kvalitetan kompromis, prema kojemu će plaće učiteljima i profesorima u 2020. godini biti povećane za 10,40 posto, s time da bi povećanje išlo u nekoliko faza. Premijer očekuje pristanak sindikata i početak nastave u petak

'Ostvarili smo kvalitetan kompromis koji će se odnositi na cjelovit paket dogovora o dodatku koji će biti potpisan uz granski kolektivni ugovor za djelatnike u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju. Paket je sljedeći: od 1. prosinca povećat će se plaća učiteljima i profesorima za tri posto kroz dodatak GKU-u, od 1. siječnja temeljem GKU-a plaća bi se povećala za još dva posto. To znači da će profesori i učitelji temeljem ovog dogovora već u veljači imati veću plaću za pet posto. Također, dogovorili smo da od 1. lipnja ide još dva posto kroz temeljni kolektivni ugovor i jedan posto kroz dodatak GKU-u, što znači da bi plaća krajem školske godine u odnosu na danas bila veća za osam posto. Od 1. listopada plaća bi se povećala za još dva posto. Ukupno, 10,40 posto. Istodobno, ide i osigurač od dodatnih jedan posto od 1. prosinca iduće godine u varijanti da se ne donese uredba o koeficijentima složenosti poslova', najavio je premijer poslije ponoći.

Nadoknada nastave

Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

'Sada smo u crvenom i izgledno je da će se  produžiti školska godina. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni', rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Vlada će sa sindikatima i vanjskom institucijom koju će angažirati raditi na uredbi o koeficijentima složenosti poslova, najavio je, dodajući da će Vlada u slučaju dogovora platiti dane u štrajku i nakon 15. studenog.

'Želimo dostojanstvo naših profesora i učitelja, želimo povećavati plaće kao što i radimo u skladu s mogućnostima koje nam omogućuje prihodovna strana proračuna. Očekujemo da, nakon što sindikati provedu procedure, i nadamo se da će u interesu učenika i roditelja stvoriti pretpostavke za okončanje štrajka i početak škole već krajem ovog tjedna, tj. od petka', rekao je Plenković u društvu sindikalista.

Na pitanje što je s koeficijentima, rekao je da će se to pitanje rješavati kroz zajednički rad na uredbi, a ponuđeni su 'kompenzacijski dodaci'. 'Uvjereni smo da imamo načina da osiguramo sredstva za to u proračunu', dodao je premijer, ne odgovarajući konkretno na pitanje što ako sada i drugi krenu tražiti dodatke.

'Mislim da je postignut konstruktivni kompromis, kvalitetno rješenje koje bi trebalo omogućiti normalizaciju rada škola', zaključio je premijer. Na pitanje je li ovo moglo ranije završiti da je on ranije sjeo sa sindikatima, odgovorio je da se 'razgovaralo cijelo vrijeme'.

Mihalinec 'umjereno zadovoljan', ponuda ide na teren

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, kazao je da će sindikati u srijedu i četvrtak provesti izjašnjavanje među članovima sindikata i zaposlenima u sustavu obrazovanja koji su u štrajku, a ovisno o rezultatu odlučit će se hoće li se štrajk prekinuti i hoće li biti nastave u petak. 'Nećemo posebno ljudima sugerirati s obzirom da to nije ono što smo tražili, a to su koeficijenti. Ovo ne zadovoljava naše zahtjeve, ali ljudi moraju odlučiti je li ovo dovoljan motiv da prekinu sa štrajkom, a radi o njihovim plaćama i njihovom statusu', kazao je Mihalinec, zaključujući da je on osobno umjereno zadovoljan postignutim.

  • +10
Predstavnici sindikata dolaze u zgradu Vlade na nastavak pregovora Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Sastanak je prvo vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a premijer se ukazao oko 19 sati, nakon što je ministrica znanosti Blaženka Divjak, po okončanju sjednice Vlade u poslijepodnevnim satima, uputila dramatičnu poruku javnosti. 'Ušli smo u crveno, izgledno je da će se školska godina produžiti', rekla je Divjak i dodala da će se morati i skratiti praznici. Poslije 21 sat, nakon pet sati pregovora, sindikati su nakratko prekinuli sastanak zbog konzultacija.

I iz Vlade i iz sindikata naznačili su da se na ovom sastanku očekuje dogovor, ali nikakvi detalji u međuvremenu nisu iscurili. Na sastanku su bili i ministri rada te financija Josip Aladrović i Zdravko Marić.

Prethodno, premijera Plenkovića presreli su novinari dok je nakon poslijepodnevne sjednice Vlade prelazio na drugu stranu Markova trga, na sastanak saborskog Kluba zastupnika HDZ-a. Sindikalisti su mu itekako zamjerili što ni ovog puta, kako se tada činilo, nije planirao biti na sastanku s njima, kao onaj tko zapravo donosi odluke. Plenković je, međutim, kazao da te kritike nije čuo.

'Mislim da je jako dobro rješenje ono koje predlaže Vlada. Riječ je o rješenju koje treba vratiti djecu u škole, omogućiti da se nastavi naša politika obrazovne reforme i jedna apsolutno priprema za normalan rad', rekao je Plenković novinarima.

Predstavnici sindikata došli su točno u 16.30 sati u Banske dvore na nastavak pregovora s predstavnicima Vlade o ispunjenju njihovih zahtjeva, prvenstveno povećanja koeficijenta za 6,11 posto. Branimir Mihalinec kazao je da sindikalisti danas očekuju posljednju ponudu Vlade, izvještavajući da je u utorak u štrajku bilo 87 posto učitelja u srednjim školama.

'Očekujemo od Vlade da predloži konačnu ponudu kako misli riješiti ovaj problem. Kada je dobijemo, mi ćemo je dati našim članovima i svima na izjašnjavanje', poručio je Mihalinec.

Nije želio prognozirati ishod sastanka, rekavši da se već opekao zbog svoje naivnosti i optimizma, pa će ovaj put biti realističan. Potvrdio je da se nastava u školama do kraja ovog tjedna teško može očekivati.

>>> Riječka nadbiskupija ogradila se od vjeroučitelja koji je grmio na sindikalnom prosvjedu

Upitan da komentira to što se Riječka nadbiskupija ogradila od govora vjeroučitelja Marina Miletića, Mihalinec je kazao da 'nema ni jednog slova od kojeg bi se itko zaposlen u odgoju i obrazovanju trebao ograditi'.

Vilim Ribić poručio je da sastanak nema smisla dok premijer ne sjedi za stolom. I jučerašnji sastanak je prespavao jer na njemu nije bio onaj tko donosi odluke. Po njemu, nedopustivo je to da premijera nema na sastancima sa sindikatima.

'Radi se o stotinama tisuća ljudi, radi se o javnom mnijenju, radi se o interesima same Republike Hrvatske. On se ovdje mora pojaviti', poručio je Ribić.

Upitan smeta li mu što nema ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, odgovorio je da je ona u specifičnoj poziciji i da ona ne odlučuje. 'Nama treba netko tko odlučuje', naglasio je. Na pitanje hoće li onda napustiti sastanak ukoliko se premijer ne pojavi, kazao je da ne odlučuje samo njegov sindikat te da neće otići sa sastanka. 'Bit ćemo zajedno s kolegama.'

Hoće li sindikati pristati na povećanje plaće kroz dodatke, umjesto na povećanje koeficijenata?

'To isto ovisi o odluci članova sindikata. Nećemo se izdvajati od kolega. Rekli smo da bi nama to moglo biti prihvatljivo, ali ako ne bude kolegama prosvjetarima, onda neće biti prihvatljivo ni nama', odgovorio je Ribić.

  • +22
Prosvjednici na Trgu bana Jelačića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL