namjeravaju u sad

Migrantska karavana napadnuta suzavcem, nasilje u Gvatemali

18.01.2021 u 10:13

Bionic
Reading

Migrantska karavana s nekoliko tisuća Hondurašana na putu prema SAD-u napadnuta je suzavcem te su izbili nasilni sukobi s vlastima u Gvatemali, prema vladinim izvorima

Od petka navečer nekoliko skupina od po tisuću migranata iz Hondurasa prešlo je granicu i ušlo u Gvatemalu.

Nekoliko je ljudi ozlijeđeno, rekao je ombudsman za ljudska prava u toj srednjoameričkoj državi Jordan Rodas Andrade u izjavi u nedjelju.

Televizijske i videosnimke na društvenim mrežama pokazuju tisuće migranata u skupinama u gvatemalskom gradu Vadu Hongu kako pokušavaju probiti kordon sigurnosnih snaga, koje su upotrijebile palice protiv migranata.

Ozlijeđeno je 11 migranata i dvojica vojnika, javila je agencija UN-a za izbjeglice UNCHR.

Gvatemalske vlasti za migracije rekle su da je više od 1300 migranata vraćeno ili predano vlastima.

Meksička televizijska mreža TV Azteca objavila je da je više od 9000 migranata ušlo u Gvatemalu preko graničnog prijelaza El Florido.

Manje migrantske skupine formirale su veću karavanu u četvrtak navečer u gradu San Pedru Suli na sjeverozapadu Hondurasa.

Hondurašani bježe od nasilja, siromaštva i posljedica dvaju razornih uragana i namjeravaju putovati do SAD-a, prema medijskim izvješćima.

Meksiko je pojačao nadzor na granici s Gvatemalom u državi Chiapasu.

Potkraj prošle godine uragani Eta i Lota opustošili su dijelove Hondurasa, pri čemu je poginulo 90 ljudi, a deseci tisuća ostali su bez domova.

Procjenjuje se da je tim katastrofalnim nepogodama bilo pogođeno 3,7 milijuna ljudi.