human rights watch

Migrantima u prenatrpanom kampu na Lezbosu prijeti opasnost od humanitarne krize

21.11.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Stanje u pretrpanom migrantskom kampu Moria na grčkom otoku Lezbosu "moglo bi se pretvoriti u pravu humanitarnu katastrofu" s dolaskom zime, upozorili su u srijedu iz nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW)

"Politika zadržavanja koju podržava EU pogoršava dugogodišnju patnju tražitelja azila te pretvara Lezbos u zatvor na otvorenom", izjavio je istraživač europskog HRW-a, Todor Gardos.

On je sredinom listopada posjetio otok i razgovarao s tražiteljima azila koji žive u kampu te svjedočio "prenapučenosti, neprikladnom smještaju i očaju".

"Tisućama ljudi koji traže zaštitu u Europi uskraćena su osnovna prava na humani i dostojanstven tretman na Lezbosu", dodao je Gardos.

Prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice navedenima u izvješću HRW-a, početkom studenog je u kampu Moria, koji ima kapacitet za samo 3100 ljudi, registrirano oko 6500 tražitelja azila.

Unatoč tomu što se taj broj od ljeta znatno smanjio, voditelj kampa rekao je HRW-u kako prenapučenost znači da ne može garantirati adekvatne uvjete za život.

Deseci tisuća migranta svake godine ilegalno uđu u Grčku iz Turske s nadom kako će moći nastaviti put prema drugim europskim državama.

  • +5
Izbjeglice u kampu Moria na otoku Lezbos Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Prema politici zadržavanja koja je implementirana nakon dogovora Turske i EU 2016., migranti se trebaju zadržati na otocima u Egejskom moru, uključujući Lezbos, te se naposljetku vratiti u Tursku, no većina se prijavljuje za azil u Grčkoj te rezultate prijava tamo i iščekuju.

"Članice EU trebale bi surađivati s grčkim partnerima u rješavanju humanitarne krizi koja pogađa izbjeglice i migrante u Grčkoj te bolje podijelili odgovornost glede pružanje hitne pomoći i razmještanja", smatra Gardos.

"Ponižavajući uvjeti na otoku su zajednička sramota, a vrijeme sve više istječe s dolaskom zime."