ilegalac iz iraka

Migrant koji je napao taksista u Sloveniju ušao iz Italije

08.07.2019 u 16:34

Bionic
Reading

Muškarac koji je u nedjelju poslije podne ozlijedio slovenskog taksista blizu Nove Gorice prema prvim informacijama irački je državljanin i ušao je u Sloveniju iz Italije, objavila je u ponedjeljak policija

"Slučaj intenzivno istražujemo, do sada smo ustanovili da je osumnjičeni došao iz Italije", kazala je u izjavi za novinare načelnica slovenske policije Tatjana Bobnar.

Pucnjem u nogu slovenski je policajac u nedjelju oko 18 sati, kod mjesta Vobreg, onesposobio stranog državljanina, navodno migranta iz Iraka, nakon što je on ozlijedio domaćeg taksista, a potom nožem krenuo prema policajcima.

Lakše ozlijeđenom policajcu i napadaču pruženi su odgovarajuća psihološka pomoć i medicinsko zbrinjavanje, a osumnjičeni je u bolnici pod policijskom kontrolom.

Optužen je za ranjavanje taksista i napad na službenu osobu, kazala je Bobnar, dodavši kako je policija djelovala korektno i u okviru svojih ovlasti.

Premijer Marjan Šarec prilikom obilaska pograničnih općina koje leže na migrantskoj ruti, rekao je da se takvi slučajevi na žalost događaju, ali da je slovenska policija uspješna u suzbijanju ilegalnih migracija koje se mogu spriječiti povećanjem kontrole na granici, suradnjom sa susjednim državama, ali u prvom redu uhićenjem kriminalnih krijumčarskih mreža koje za novac organizirano prebacuju migrante preko granice.

Broj migranata na tzv. balkanskoj ruti, po podacima slovenskog MUP-a, ove je godine znatno veći nego lani, pa je u predstojećim mjesecima kontrolu zelene granice prema Hrvatskoj potrebno pojačati policijom i pripadnicima vojske, te postavljanjem novih panelnih ograda.

Problematika ilegalnih prijelaza granice u Sloveniji je aktualizirana nedavnim početkom rada zajedničkih policijskih ophodnji Slovenije i Italije na međusobnoj granici i izjavama potpredsjednika talijanske vlade i ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija da njegova vlada razmišlja o postavljanju fizičkih barijera na kopnenoj granici sa Slovenijom ako te patrole u iduća 3 mjeseca ne budu dale rezultate.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar izjavio je u ponedjeljak da će uskoro s talijanskim ministrom Salvinijem o tom pitanju govoriti u Helsinkiju, gdje će se sastati ministri unutarnjih poslova država članica EU-a, te da očekuje nastavak konstruktivne suradnje s Italijom.

Od preko 5000 ilegalnih migranata koje je ove godine privela Slovenija, više od polovice vraćeno je u Hrvatsku, a uspješno procesuira i oko 130 uhvaćenih trgovaca ljudima, među kojima uz strance ima i nešto slovenskih državljana, kazao je Poklukar.